Wpis z mikrobloga

#rower #gravel #rowery

Chciałbym kupić Crossa Esker 2.0 i zastanawiam się czy w takim rowerze mogę wymienić sam hamulce na hydrauliczne, czy jest to bardzo skomplikowane i drogie? Jeśli chodzi o sam rower to jakie sprawdzone sklepy polecanie w których mogę go kupić bo widzę, że na internecie rozpiętość cenowa jest dosyć duża
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@sxilll Cena to blisko pół roweru, do wymiany masz klamkomanetki, komplet trzeba rozpiąć i przewlec przewody przez ramę, wymienić owijkę, dużo taniej kupić taki rower który ma to co chcesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: @klefonafide Tylko w sumie to zastanawiam się czy mi jest potrzebny aż tak wypasiony rower bo chce dopiero zacząć przygodę z rowerami, a ostatnio jeździłem z 15 lat temu. Dziennie chce robić jakieś 30 km. Dlaczego miałbym wymieniać klamkomanetki w tym rowerze? Pewnie gdybym chciał już taki kompletny to musiałbym dołożyć 2x tyle
  • Odpowiedz
Dlaczego miałbym wymieniać klamkomanetki w tym rowerze?

@sxilll: hamulce hydrauliczne zamiast linki mają płyn hydrauliczny. Klamka zamiast ciągnąć linkę pcha tłoczek, a płyn pcha tłoczek w zacisku. Klamkomanetki linkowe nie są kompatybilne z zaciskami hydraulicznymi.

czy mi jest potrzebny aż tak wypasiony rower

@sxilll: najprawdopodobniej linkowe hamulce poradzą sobie równie dobrze
  • Odpowiedz
@sxilll:
Jak chcesz hydraulikę po taniości i masz tam napęd 2x8 to klamkomanetki hydrauliczne L-Twoo R3 są za 400zł + komplet zacisków BR-UR300 za 200zł.

Ale z mojego doswiadczenia mechaniki z tarczą 180mm z przodu i linkami Jagwire Keb-sl też dają radę. Tarcza 160mm jest za słaba przy mechanicznym zacisku
  • Odpowiedz
  • 0
@zeldonosapl jest wadliwy konstrukcyjnie i w rurze sterowej zaczyna strzelać. Na pierwszym zrobiłem 3k km i to się zaczęło, wymienili na gwarancji j znowu się zaczęło po 500km (°° serwisant napisał do Krossa z prośbą żeby mi wysłali karbonowy widelec z wersji MS (bo ja mam aluminiowy, mam eskera 2.0 z 2023 roku) ale się nie zgodzili i wysłali znowu taki
  • Odpowiedz