Aktywne Wpisy
Anoncio2111 +106
Witajcie Miraski, chciałem się Wam pochwalić zdjęciem Saturna, które zrobiłem dosłownie kilkanaście minut temu zestawem teleskop (zwierciadło 8 cal)+ lustrzanka. Efekt taki sobie, ale i tak jestem mega zadowolony ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ
#astronomia #astrofotografia #kosmos #nauka #fotografia
#astronomia #astrofotografia #kosmos #nauka #fotografia
WykopX +7
Pani Łyżeczka - Cudowny talizman / Cudowna Podróż
Pani Łyżeczka jak to pamiętam czy też Cudowny talizman - Supûn obâsan
Rok produkcji: 1983-1984
https://www.imdb.com/title/tt0300859/
IMDb: 6.9/10
Cudowna podróż - Nirusu no fushigi na tabi
Rok produkcji: 1980-1981
https://www.imdb.com/title/tt0296386/
IMDb: 7.5/10
Dziś dwoje ludzkich bohaterów wśród zwierząt, którzy stają się mali, i są zaczerpnięci z nordyckich opowieści, ale zekranizowani przez kraj kwitnącej wiśni.
Pani Łyżeczka opowiadała historię babuni, która posiada magiczną łyżeczkę dzięki której potrafi się kurczyć przez co zmienia się jej też perspektywa na relacje ze zwierzętami szczególnie że w tym stanie potrafi z nimi rozmawiać.
Cudowna podróż to serial drogi w którym niegrzeczny Niels po tym jak został zmniejszony za karę po znęcaniu się nad zwierzętami, dołącza do gęsi lecących przez Szwecję aż do Laponii podczas której uczy się poszanowania zwierząt.
Jak widzicie te dwie bajki łączy wiele, więc nie mogłem się powstrzymać od ich wstawienia choć już wiem (bo kiedyś pytałem) że wykopki ledwo pamiętają te chińskie bajki z TVP1 bo większości nie było na świecie podczas ich emisji. Zatem pozdrawiam najstarszych użytkowników :) Ja dobrze pamiętam i obie bajki i bardzo je lubiłem.
Dziś zapytam w ankiecie nie którą bajkę bardziej lubicie ale którą z nich jeszcze pamiętacie :)
Nostalgicznie wspominam bajkę pt:
@WLADCA_MALP: brakuje odpowiedzi, że żadną;) chyba pierwsza kreskówka czy serial który wrzucasz której nie kojarzę nawet po tytule a młody to byłem 20 lat temu.
To drugie pamiętam jak przez mgłę. Gdzieś to leciało chyba na RTL7.
To pierwsze znam ale już później jak poznałem anime.
Brakuje opcji żadnej.