Wpis z mikrobloga

Wie ktoś jak wdrożyć teraz te wszystkie bezsensowne komunikaty o cookies i inne? Bo dawniej to robiłem tak, że miałem prosty skrypt w JS który wyświetlał pasek na dole z informacją i jak użytkownik klikał "akceptuj" i po prostu dodawał on kontener google tag managera do strony. Teraz ponoć to się zmieniło, ze bez specjalnych sposobów uzyskiwania zgód nie za bardzo chce zbierać dane do analyticsa itp...

Jest jakiś prosty sposób, albo prosty kod, żeby to wdrożyć?
Tylko czy prosty kod wystarczy, bo czytałem że ponoć jakieś teraz są jacyś certyfikowani dostawcy rozwiązań zarządzania zgodami i nie można sobie tego po prostu samemu napisać... ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#cookies #webdev #programowanie #prawo #wordpress
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@blackredwhite: właśnie pytanie, czy jest możliwość żebym sam sobie to napisał...

Ewentualnie, czy są jakieś materiały o tym ? Jakieś słowo kluczowe, bo "google consent mode" czesto są stare artykuły gdzie po prostu w dataLayer daje zgody jako accepted (albo najpierw rejected, potem accepted) i tyle - gdyby to było takie proste, to bym to zrobił w chwile... ponoć juz niestety tka proste nie jesst?

@Pasterz30: no tak
  • Odpowiedz
  • 0
@blackredwhite: bo na przykłąd znalazłem cookie yes, ale nie potrzebuje ich skanowania bo moge recznie dodac te pliki cookies w ustawieniach tej wtyczki. Bo o ile jest to mała stron to ok, to już w sklepie internetowym niestety takie rozwiązanie nie będzie darmowe ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
Dobra, powiedzmy że się udało... Działa mi z CookieYes (mimo tylko 100 stron max do skanowania, ale wystarczyłaby nawet jedna). Jest też wtyczka do WordPress.

Inny mireczek na tagu #cookies polecał też truendo.com jak coś
  • Odpowiedz