Wpis z mikrobloga

@lunaexoriens: chatgpt pierwsze co zastąpi to właśnie front end. To najprostsze co da się robić w zasadzie dla takiego modelu. Mówisz co jak ma wyglądać i dostajesz output.
Właśnie backend ze względu na różne biznesowe zawiłości, które modelowi ciężko przekazać ma większe szanse na przetrwanie
  • Odpowiedz
  • 3
@enten: No tak, ale front to nie tylko wygląd, ale też zarządzanie stanem aplikacji, wizualizacje danych (w tym na 3D), animacje, UX, zgodność z różnymi przeglądarkami. Szczerze mówiąc, backend łatwiejszy do zastąpienia, choć wiadomo, że są i tam bardziej skomplikowane rzeczy niż wystawianie API.
  • Odpowiedz
Akurat GPT frontu nie zrobi w żaden sposób, bo nie ma opcji, żeby odczytywał design.

@lunaexoriens: Wiesz dlaczego 8 lat temu zaczął się boom na 'nie umiesz nic, super, zostań frontendowcem'?

Jeśli ChatGPT ma kogoś zastąpić kolejności to właśnie klepaczy frontu... rozumiem, że nie masz pojęcia o backendzie i widzisz co najwyżej CRUD więc wybaczam :-)
  • Odpowiedz
@lunaexoriens: Bo front to nawet kasjerka z biedry ogarnie jak nie będzie musiała robić od zera. Nie bez powodu wszelkie bootcampy zaczęły się właśnie od frontu, gdzie dosłownie nic nie trzeba umieć, tylko pokazać dane z API
  • Odpowiedz
@lunaexoriens: Jestem devopsem i nie miałem pojęcia o frontendzie. Spędziłem 1h nad riserczem, wziąłem vuejs i github copilot. Front zrobiony i elo. Mój microsaas nawet zarabia jakieś pieniądze, wszystko działa, testy napisał. Zrobiłem cały front, potem zapłaciłem seniorowi za 3h, naprawił jedną rzecz i tyle. Apka działa. Prościzna…
  • Odpowiedz
@BreathDeath: No to było proste czy nie, skoro zapłaciłeś seniorowi za debugowanie?

O ile sam też jestem zdania, że front jest, przeciętnie rzecz biorąc, prostszy niż większość innych działek, to tego typu idiotyczny redukcjonizm można zastosować do wszystkiego, wliczając DevOps.
  • Odpowiedz
@romyy: Było proste. Zapłaciłem seniorowi za to, żeby sprawdził czy nie ma jakiś oczywistych błędów. Poprawił jedną rzecz. Profesjonalny audyt bezpieczeństwa nie wykazał nic więcej.
  • Odpowiedz
pozdrawiam fullstak

@Michal_Spira: jestem architektem w złożonym fullstacku, pozdrawiam :-)

P.S.
Może jestem słaby i mam nieaktualna wiedzę ale płacą mi jak za najlepszego i aktualną wiedzą ;-)
  • Odpowiedz
chatgpt pierwsze co zastąpi to właśnie front end. To najprostsze co da się robić w zasadzie dla takiego modelu. Mówisz co jak ma wyglądać i dostajesz output.

Właśnie backend ze względu na różne biznesowe zawiłości, które modelowi ciężko przekazać ma większe szanse na przetrwanie

@enten: co za p---------e, przecież chatgpt już teraz zastępuje crudziarzy javowców co potrafią tylko RESTa obsłużyć ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz