Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jedną rzecz... Moi rodzice zrobili sobie FEJKOWY OKAP podczas remontu kuchni i chcę się dowiedzieć co się właśnie odwaliło. Czy takie rozwiązania są popularne w innych domach czy to jakaś januszerka? No więc wydawało mi się, że po to robi się okapy aby odprowadzały zapachy z gotowujących/pieczonych się potraw poprzez specjalną kratkę. Widać ją w prawym górnym rogu.
Natomiast moi rodzice wstawili sobie tubę idącą pod sam sufit. Czyli jedyne co ona robi to zbiera zapachy znad kuchenki i wyrzuca je metr wyżej - tyle. Jednocześnie zmniejszając sobie miejsce w półce.
Albo robisz okap albo nie robisz. Jak nie masz okapu to masz więcej miejsca w półce. Jak robisz okap to masz mniej miejsca w półce. Ale oni mają tak, że mają... mniej miejsca w półce i nie mają okapu (bo to jakiś fejk). Ktoś kto zna się na meblowaniu kuchni może mi napisać co się tam właśnie o------o i czy ja słusznie się dziwię?

#pytanie #heheszki #kuchnia #meblenawymiar #projektowanie #polskiepato #polskiedomy #remont #remontujzwykopem
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bunch widziałem dziesiątki nowych mieszkań u znajomych i rodziny i dokładnie tak to wyglądało. nikt nie odprowadzał bezpośrednio rurą z okapu. Na wynajmowanym mieszkaniu i moim obecnym teraz dokładnie tak samo to działa
  • Odpowiedz
@Bunch: okap nie musi być podłączony do kratki wentylacyjnej

może pracować w trybie oczyszczacza powietrza, wtedy zakłada się w nim dodatkowy filtr węglowy do usuwania zapachów i powietrze faktycznie wraca z powrotem do mieszkania
  • Odpowiedz
@Bunch zakładasz specjalne filtry i u góry wywala Ci przeczyszczone powietrze. Jak podłączysz to do tej kratki to potem będzie j----o rosołem w całym pionie. Najgorszy sort sąsiadów który tak robi
  • Odpowiedz
miejsce

@Bunch: Żeby można było podłączyć okap do kanału to musi być odrębny kanał dla okapu, to co jest to jest do wentylacji. W trybie bez podłączenia okap pracuje jako pochłaniacz zapachów.
  • Odpowiedz
@Bunch: bo to jest w konfiguracji pochlaniacza, wygldaa to tak ze na wlotach wentylatora montuje si filtry weglowe. Natomiast trzeba to regularnie wymieniac i takie tam. Mialem do czynienia z roznymi konfiguracjami i jestem jednak fanem rozwiazania tradycujnego - podlaczenie do wentylacji. Sporo gotuje i czesto zmeinalem filtry ale czy to skuteczne jest to roznei bym powiedzial. Natomiast juz od rentierow potrafilem uslyszec ze sama taka kratka na kuhenkom, bez
  • Odpowiedz
  • 0
@funkykoval: a w budownictwie nie występują specjalnie pod to zrobione dziury w ścianie? Z myślą o wyprowadzaniu okapu gdzieś poza mieszkanie
  • Odpowiedz
@Bunch: występują specjalne dziury, które prowadzą do specjalnych kanałów, ale nie muszą być, nie ma takiego obowiązku. Obowiązkowa jest wentylacja. Czyli minimum kanał i dziura wentylacyjna, a w opcji maks. kanał i dziura wentylacyjna oraz kanał i dziura okapu.
  • Odpowiedz
@Bunch: ale sie uparles. na zdjeciu masz okap podpiety pod kanal wentylacyjny. Na filmiku to c--j wie co jest. Moze to byc zamontowane jako normalny okap podlaczony pod wentylacje tylko ze ukryte za maskownicami. Bo jest prostokatny przewod odchodzacy od okapu(urzadzenia) i idzie do gory. Tylko c--j wie pod co jest podlaczone. Jak jest podlaczone pod kanal to jest to okap a jak jest wypuszczone luzem i dmucha na mieszkanie
  • Odpowiedz
  • 0
@srgs: a jak poprawnie nazywa się dziura w ścianie które a nie jest kanałem wentylacyjnym i która służy do okapu?
  • Odpowiedz