Wpis z mikrobloga

Zbliża się zima, więc wrócił temat żeby ogarnać smart (diy na home asystencie) siłowniki termoelektryczne do ogrzewania podłogowego, żeby to jeszcze ogarnać przed sezonem grzewczym w wersji cebula #diy - w sumie jak te proste działają to rozumiem, daje 230vac/24vdc (zależy od modelu) i jakiś element tam się nagrzewa i po ~3min zostaje otwarty.
Najlepsze by były te z opcją PWM, bo by było najłatwiej to ogarnąć, ale to gdybym wiedział co to za sterownik do tego jest. Taki prosty jak do silników, zaworów z botlanda itp?

Zastanawiam się też jaka jest idea oprogramowania tego prostego siłownika bez pwm.
Na reddicieznalazłem fajne rozwiązanie, że % otwarcia zaworu trzeba przeliczyć na czas otwarcia w czasu, np.
10% to 1min zawór otwarty, 9min zamknięty
20% to 2min otwarty, 8min zamknięty
itp.
Imo ma to sens, ale jak do tego doliczyć czas otwierania/zamykania zaworu ~3.5min?
#raspberrypi #arduino #esp32 #elektronika #ogrzewanie #podlogowka
sirgorn - Zbliża się zima, więc wrócił temat żeby ogarnać smart (diy na home asystenc...

źródło: 127838877-radiant-floor-heating-installation-heating-system-floor-heating-installation

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sirgorn: Takie sterowanie procentowe to się przydaje jak chcesz mieć ciepłą podłogę w łazience, a temperaturą w łazience zarządza np. grzejnik. Tu się nie ma co p-------ć, otwierasz jak masz za zimno i zamykasz jak masz za ciepło z uwzględnieniem histerezy, czyli jak chcesz 22st to załączasz grzanie przy 21,5 a wyłączasz przy 22,5. Przynajmniej takie są moje doświadczenia ze sterowaniem grzejnikami, to na podłogówce też tak musi działać chyba
  • Odpowiedz
  • 0
@Def_: no jak taki prosty sterownik działa to ja wiem, bo sam sobie ogarniałem sterowanie zaworem trójdrożnym i działa całkiem sprawnie. Nie chce żeby po 4 godzinach podłoga się wychłodziła, bo jak przy 22.5 wyłączy podłogówkę to po 4-5h się mocno wychłodzi. To jest taka opcja, ze jak nic innego nie wymyślę to tak zrobię :)
  • Odpowiedz
@sirgorn: Gdzieś czytałem, że do sterowania podłogówką powinien być czujnik temperatury podłogi w posadzce zalany. Ale nie wiem jak by miał brać udział w sterowaniu. Gdzieś indziej słyszałem, że sterowanie podłogówką jest ciężkie bardzo właśnie z uwagi na bezwładność. Ja mam od 10 lat dom i na dole wszędzie podłogówka, i wszystkie głowice sterujące leżą w pudełkach jeszcze :D A no i w to wszystko musi być jeszcze uwikłana krzywa
  • Odpowiedz
@sirgorn: Ja poszedłem inną drogą. Ustawiłem dobrze kryzy w rozdzielaczu i steruję praca pompki, też się sprawdza a tolerancja temperatury pomiędzy pokojami waha się o 0,5 stopnia wiec nieodczuwalnie. Zeszło sie z ustawieniem przepływów ale potem 10 lat działa i mam spokój.
  • Odpowiedz
  • 0
@Def_: w tych gotowcach to jeszcze do tego dochodzą sensory otwarcia okna :)
No jak mi nie wyjdzie kombinowanie, to po prostu zrobię prostą wersje i tak będzie lepiej niż jakbym miał średnio raz w tygodniu ręcznie kręcić. Będę miał cały sezon na zabawę :)
  • Odpowiedz
  • 0
@houk: chyba rozumiem ideę, ale chyba wolę możliwość indywidualnego sterowania, a nie chce 10 lat spędzić na dopieszczaniu przepływów (ʘʘ)
Tak tylko dodam, że oprócz tego żeby mieć dobrą temp. w domu to też to traktuje jako projekt hobbystyczny
  • Odpowiedz
@sirgorn: A jak ogarnąłeś sterowanie zaworem trójdrogowym? To zawór podłogówki jak rozumiem, i sterujesz temperaturą na wyjściu, a czy ta temperatura na wyjściu do podłogówki jest uzależniona od temperatury zewnętrznej? Inaczej mówiąc, czy zaimplementowałeś do określenia temperatury zadanej krzywą grzewczą? Jak chcesz sterować poszczególnymi głowicami w obwodach podłogówki, to jest niezbędne. No i musisz mieć pompkę elektroniczną, która poradzi sobie ze zmieniającym się przepływem, albo nawet brakiem przepływu.
  • Odpowiedz
@sirgorn: Jasne, mi to zajęło z tydzień ustawienie calowo na mieszaczu dałem niższą temp wtedy pompa pracowała cały czas i tylko patrzyłem na temperaturę gdzie spada by dodać tam więcej. Po tygodniu było ok, wiec podniosłem temp i zaczęło działać. Do tego w każdym pokoju jest czujnik temp ukryty pod włącznikiem świateł ale nie na ścianach zewnętrznych (zaniża odczyt) i uśredniam ich temperature w celu sterowania pompą. Kupując te zawory
  • Odpowiedz
  • 0
@Def_: to sterowanie to żadne ultra zaawansowane (za zimno na wyjściu z zaworu) -> otwórz zawór o 5% -> (za ciepło) -> zmniejsz zawor o 5%. Krzywa grzewcza to u mnie temat tabu, ten zawór to i tak tylko w okresach przejściowych działa.
@houk widzę, że sporo jeszcze przede mną ;)
  • Odpowiedz
@sirgorn: To dobrze sterujesz. Tylko wartość zadaną wody na wyjściu zaworu trójdrogowego ustawiasz na sztywno, i jak jest mróz, to musisz ją ręcznie zmienić, bo w domu jest zimno, a jak jest okres przejściowy to ręcznie zmniejszyć, bo jest za gorąco. A tę wartość zadaną dla wody wyjściowej powinieneś wyliczyć ze wzoru, który poprawnie dla parametrów Twojego domu wylicza wartość zadaną na podstawie pomierzonej temperatury zewnętrznej, i to jest właśnie
  • Odpowiedz