Wpis z mikrobloga

Co może być przyczyną odpadania liści (a nawet całej łodygi) Lobelii Cardinalis, które są całkowicie zdrowe? Nie gniją, nie żółkną, odpadają przy nasadzie jakby je coś odgryzało. Walczę co prawda z plagą zatoczków, ale chyba aż tak by jej nie mordowały. Akwarium postawione w kwietniu, problem pojawił się jakoś tak miesiąc temu

#akwarystyka #akwarium
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W zasadzie niewiele nam napisałeś. Zacznijmy od podstaw:

Niewłaściwe parametry wody, takie jak pH, twardość wody, czy poziom CO₂, mogą wpływać na zdrowie rośliny.
Lobelia cardinalis preferuje lekko kwaśne do neutralnych warunków pH (około 6,5-7,5) oraz bogate w składniki odżywcze podłoże.

Może masz za słabe światło?
  • Odpowiedz
  • 0
@Igrekpl: Większość z nich wygląda w taki sposób, uszkodzona jest nasada, natomiast sam liść wygląda na zdrowy, jeśli chodzi o nawozy to jak wspomniałem, 2 miesiące temu dałem kulki z JBL i raz w miesiącu od tetry PlantaMin wedle zaleceń producenta
WilecSrylec - @Igrekpl: Większość z nich wygląda w taki sposób, uszkodzona jest nasad...

źródło: ddd

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Igrekpl: Będzie trzeba się w takim razie zaopatrzyć, polecasz jakieś konkretne nawozy? Preferowałbym coś bardziej kompleksowego, by nie musieć codziennie pamiętać o odmierzaniu 2ml
  • Odpowiedz
@WilecSrylec leje z qualdropa, mają strzykawki, i kalkulator na stronie. Używałem różnych ale jednak te nie są rozcienczane i nie trzeba lać 2x tyle co konkurencyjnych
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Synek, a weź nam zrób zdjęcie filtra i oświetlenia + jaki to jest litraż?

Azotany: 0 mg/l
Brak azotanów może wskazywać na niedobór azotu w akwarium, co jest niekorzystne dla roślin. Azot jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla wzrostu roślin. Zalecane jest utrzymywanie poziomu azotanów w zakresie 10-20 mg/l.

Azotyny (NO2⁻):
  • Odpowiedz
  • 0
@Nalepiok: Aktualnego zdjęcia nie podrzucę, bo nie mam nie w domu, tutaj jak wyglądało to na starcie akwarium. Poziom azotynów jest przed podmianką wody (wykonywane co tydzień), po podmiance dodaję bakterie Seachem. Akwarium to 60l, obsada to 8 Neonów Innesa, 4 Otoski, 3 Kirysy Spiżowe oraz 2 Pandy, do tego 2 Molinezje i 2 ślimaki Helenki w związku z plagą Zatoczka.
Z Co2 w takim małym baniaczku nie chciałem się
WilecSrylec - @Nalepiok: Aktualnego zdjęcia nie podrzucę, bo nie mam nie w domu, tuta...

źródło: 123

Pobierz
  • Odpowiedz