Wpis z mikrobloga

#cybersecurity #bezpieczenstwo #it #banki #bankowosc #cyberbezpieczenstwo @niebezpiecznik-pl

Hej, zakładam sobie produkt w citybanku z promocji tj. karte kredytową.
Zaaplikowałem , wysłałem dokumenty przez strone m.in zdjęcia dowodu osobistego.
Konsultant do mnie zadzwonił że wszystko ok i wniosek wstępnie zaakceptowany lecz musze ponownie wysłać zdjęcia dowodu bo są nieczytelne (a dziwne, robione iphonem na normalnym tle )
No to mówie ok, jak mam wysłać dokumenty? On mi mówi że mailem, wyśle mi maila z formularzem
Wysłał coś takiego, jak rozumiem to mam wysłać im zdjęcia dowodu jako załącznik? XD nie powinno być bezpiecznego , szyfrowanego formularza? Wydaje mi sie to troche żart ale może normalna procedura
Ifter - #cybersecurity #bezpieczenstwo #it #banki #bankowosc #cyberbezpieczenstwo @ni...

źródło: bank

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Korpo maja czasami zajebiste pomysly. W link 4 jeszcze jakies 4 lata temu, jak chcialo się zapłacić karta ( byl bonus za płatność kartą) to w czasie rozmowy z konsultantem podawało sie imie naziwko, numer karty, date ważności i numer z odwrotu.... Jak usłyszałem co gość mi mówi to myślałem ze jakis scam..
  • Odpowiedz
@Ifter: przesyłanie dokumentów niezaszyfrowanych mailem to żenada, jeżeli ktoś czegoś takiego wymaga, to należy podziękować za współpracę. Możesz ewentualnie sam zaszyfrować plik i hasło wysłać konsultantowi SMSem.
Tylko najpierw upewnić się trzeba, że to nie jakiś scam (ale jeżeli adres na który wysyłasz należy do banku, to pewnie nie scam).
  • Odpowiedz
imie naziwko, numer karty, date ważności i numer z odwrotu

@xyz_xyz: w apple i u linii lotniczych telefonicznie tez tak sie kupuje
  • Odpowiedz