Wpis z mikrobloga

Ja mam takie pytanie do specjalistów od #igrzyskaolimpijskie, a może ogólnie #sport

Dlaczego w przypadku niektórych sportów uzyskanie medalu na igrzyskach (złotego) jest największym wyróżnieniem (np. lekkoatletyka, pływanie, strzelectwo, pływanie), a w niektórych kompletnie bez znaczenia? Tu chyba przede wszystkim można dać sporty drużynowe - piłka nożna, rugby? Siatkówka chyba trochę mniej, ale też MS raczej mają dla zawodników większe znaczenie.

Od czego to zależy? Czy igrzyska nie powinny być dla wszystkich największym wyróżnieniem i docelowo do nich się przygotowywać?

Jak jest z tenisem? #tenis

#paryz2024
chud - Ja mam takie pytanie do specjalistów od #igrzyskaolimpijskie, a może ogólnie #...

źródło: Paryz

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chud: W piłce nożnej masz zasady gdzie cały skład jest U23 + 3 seniorów. Więc no zasady to określają że to nieważny turniej xd
  • Odpowiedz
@chud: Dyscypliny drużynowe mają swoje własne prestiżowe turnieje, szczególnie piłka nożna, a gdy jesteś lekkoatletą czy szermierzem całe życie się przygotowujesz na igrzyska bo nie masz innego miejsca żeby udowodnić swoja wartość. Poza tym:

Od 1992 roku w męskiej piłce nożnej na IO obowiązują ograniczenia wiekowe – w drużynach występują piłkarze z reprezentacji U23 oraz 3 zawodników w dowolnym wieku. Z czego nawet te drużyny U23 nie są wystawiane najmocniejsze,
  • Odpowiedz
@chud: Bo są ważniejsze trofea w tych sportach. Poza tym zobacz sobie np. na boks damski na igrzyskach. 3 rundy w ochraniaczach. Oczywiste, że nie będzie to tak ciekawe jak normalny boks. A w piłce nożnej większość drużyny chyba musi być do jakiegoś wieku(nie mam pewności co do tego)
  • Odpowiedz
@chud: W siatkówce i lekkiej pewnie gra swoją rolę też częstotliwość — Igrzyska są raz na cztery lata, a mistrzostwa świata co dwa, więc siłą rzeczy sportowiec ma mniej szans na zdobycie medalu na Igrzyskach
  • Odpowiedz
@chud w popularniejszych sportach federacje stają się bardziej niezależne i skupiają się na organizowaniu własnych mistrzostw, a igrzyska marginalizują. Nie chcą kasą się dzielić z MKOLem.
  • Odpowiedz
@chud: W tenisie dostajesz znacznie mniej kasy za zwycięstwo w igrzyskach niż w prestiżowych turniejach. Dlatego wszyscy tak cisnęli Radwańską jak u---------a na pierwszych meczach, że tylko na kasie jej zależy.
  • Odpowiedz
@chud Zauważ że nagle przed Igrzyskami wiele tenisistów rezygnuje bo są nagle kontuzjowani, wszystko rozgrywa się o pieniądze gdzie w szlemie masz do podniesienia kilka milionów Euro/Dolarów więc dla czołówki jak widać lata to koło c---a, choć też znajdą się tenisiści którym zależy na medalu olimpijskim, ogólnie w sporcie gdzie są duże pieniądze tam Igrzyska są mniej ważne.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@bolsonn: to znaczy Twoją konkluzję przypuszczałem, ale jednak miałem nadzieję, że to nie to. Ale jednak to to ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@chud: Wielki Szlem to Australian Open, French Open, Wimbledon oraz US Open. No to są cztery turnieje na różnych nawierzchniach i fajnie opłacane jak się wygra.
Stąd wolą patrzeć na Szlema niż igrzyska.

WS masz co roku. Złoty Wielki Szlem to 4+Igrzyska Olimpijskie. No generalnie to Igrzyska to dodatek bo musisz się sprawdzić na różnych nawierzchniach w ciągu roku.
  • Odpowiedz