Wpis z mikrobloga

Pytanie otwarte. Mam jakieś środki, które leżą i się wydają na głupoty. Chciałbym choć część zainwestować i pomyślałem o botach do inwestowania, ewentualnie może jakimś bankowym biurze maklerskim? Nie znam się kompletnie na tym i wychodzę z założenia, że nie zabieram się za rzeczy, na których się nie znam, a co dopiero w tym przypadku. Jest mi ktoś w stanie uczciwie doradzić? 😕

#gielda #inwestowanie #inwestujzwykopem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ikswordyw: Gdyby boty byłyby dostępne dla ogółu to kto by tracił? Jak nie masz na to czasu to trading212 tworzysz diagram wrzucasz tam ETF na sp500 i co miesiac ci za zadeklarowana kwote kupuje etf'a
  • Odpowiedz
@ikswordyw jak się nie znasz, a masz czas żeby się poznać to polecam książkę "inwestowanie dla każdego" Mateusza Samołyka oraz jego blog inwestomat.eu. On jasno i konkretnie wyjaśnia czym są akcje, obligacje, ETFy. W dzisiejszym świecie inwestowanie wcale nie jest skomplikowane, tak naprawdę wystarczy kupować jednego ETFa vanguard live strategy albo osobno obligacje i osobno ETFa na globalny rynek akcji. Tylko trzeba na początku trochę czasu poświęcić żeby się zorientować co
  • Odpowiedz
pomyślałem o botach do inwestowania

@ikswordyw: nie myśl o nich

Nie znam się kompletnie na tym i wychodzę z założenia, że nie zabieram się za rzeczy, na których się nie znam, a co dopiero w tym przypadku. Jest mi ktoś w stanie uczciwie
  • Odpowiedz
  • 1
@ikswordywbs do tego co napisał @Filipterka25 dodam tylko jedno. Upewnij się, że nie będziesz potrzebował tej kasy przez najbliższe lata. Brzmi jak frazes, ale większość traci hajs, bo sprzedaje akcje w złym momencie. Nawet przy szerokim etf nastaw się, że to co tam wpłacasz zostaje tam na 10 lat i zwyczajnie nie ruszasz tego cokolwiek by się nie działo.
  • Odpowiedz