Wpis z mikrobloga

Mireczki z #autocad

Potrzebuję pomocy, oczywiście odwdzięczam się BLIKIEM, pifkiem, wódką - czymkolwiek.
Dla wprawnego Mirka to pewnie chwila, a ja akurat nie mam CADa tylko program do mebli.

Mam takie coś - to jest odrysowany wymiar wnęki na szkło przed wejściem do dołu, od zespawanego stelaża.

Potrzebuję przygotować rysunek pod produkcję dla szklarzy i teraz z tego trzeba odjąć.
- 2 cm lewą krawędź w kierunku prawej. (na uchwyt na szkło)
- 2 cm skos prostopadle do skosu (na uchwyt na szkło)
- 1 cm prawa krawędź w kierunku lewej. (taki luz dylatacyjny)

Po zrobieniu powyższych dodatkowo lewy dolny róg przesunąć 5 mm w lewo i 5 mm w dół i zrobić z tego rysunek żeby operator widział gdzie jest jaki kąt. Mile widziany plik dxf bo będzie to wycinane na CNC i pewnie im się przyda albo ułatwi zadanie. Ktoś pomoże?

EDIT: jeszcze zapomniałem że dolną krawędź też trzeba podnieść od 2 cm do góry, b otam też będą uchwyty na szkło)
marcel_pijak - Mireczki z #autocad

Potrzebuję pomocy, oczywiście odwdzięczam się BLI...

źródło: 2024-07-26_10-27-45

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcel_pijak: ziomek, zrobie ci to od reki za free, jak bardzo chcesz to dasz 20zl na schronisko.
Tylko psia mac troche sie pogubilem. Zerknij na pic rel, na rozowo jest polecenie z pierwszych 3 punktow.
A potem cienko na czerwono to jak zrozumialem zmiane, z ostatniego akapitu.
Czy moze zle skumalem i lewy dolny rog po przesunieciu, ma spwoodowac ze figura nie bedzie miala katow prostych (zielone linie)?
PurpleHaze - @marcel_pijak: ziomek, zrobie ci to od reki za free, jak bardzo chcesz t...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Tak, chodzi o zmniejszenie wielkości tego. To jest odrysowane od ramy metalowej w którą wchodzi szkło które będę zamawiał.
Na dole, po lewej i pod skosem będzie uchwyt który zmniejsza to szkło o 2 cm, a do tego prawą stronę też chce zmniejszyć o 1 cm (tam nie będzie uchwytu.

Te 5 mm w lewo i 5 mm w dół to korekta nierówności (tak naprawde 821 jest szerokość tu gdzie jest znaczek
  • Odpowiedz
  • 0
@PurpleHaze: haha, wykop działa błyskawicznie ;-) Dzięki Mirasku (i poprzedni co wyraził chęć - również).

Tak, w zasadzie o to chodziło. Dodałem komentarz jeszcze, że na dole jest 827m a 821u góry na wysokości załamania/kąta.
I tak, lewa strona, góra i dół przesuwamy do środka o 20 mm, a prawą stronę o 10 mm w lewo.

Po tym wszystkim jeszcze lewy dolny rożek 5 mm do dołu i
  • Odpowiedz