Wpis z mikrobloga

@erebeuzet przecież to jest gest witania w Polsce. Kurde trochę historii, w starożytnym Rzymie podawanie ręki było symbolem zaufania i lojalności. W Polsce to okazywanie sobie szacunku i powstania. Nie do końca rozumiem twój tok rozumowania i postrzegania świata w ten sposób.
  • Odpowiedz
@erebeuzet Głupie amerykanizmy. W Polsce jest dystans społeczny i zwroty grzecznościowe i tego powinniśmy się trzymać.

@Variv: W Polsce nie ma dystansu społecznego a jest kij w dupie oraz wywyższanie się i to widać w wielu miejscach choćby firma gdzie "szarak" awansuje, na uczelniach gdzie trzeba podkreślać wszystkie tytuły naukowe i zawodowe itd.
  • Odpowiedz
  • 7
@MC_Bono nie jestesmy w starożytnym Rzymie. Klienci nie przychodzą z bronią bo to Polska i nie muszę sprawdzać czy mają coś w dloni.
I jaka lojalność typie? wobec klienta, ktory w większości przyjeżdża z nastawieniem "bo mi sie nalezy"?
nie pracuje w sklepie ani w urzędzie
  • Odpowiedz
@nieuczulonyvoohha dobry sposob. Ja takie blyskawiczne przejscie na ty odbieram jako nienaturalne skrócenie dystansu, czego nie lubię. Na cześć to się przechodzi, a to wymaga poznania się.

Te anglosaskie lub rosyjskie „tykanie” to w ogole nie przystaje do polskiej kuktury i charakteru.
  • Odpowiedz
@erebeuzet jesteś po prostu zwykłym nadąsanym człowiekiem i tyle. Ja się witam normalnie z ludźmi i jest ok. Nie chcesz to napisz sobie kartkę nie podaje ręki albo nie życzę sobie i tyle.
  • Odpowiedz
Taką mamy kulturę (podobnie jak większość narodów europejskich) są tego plusy i minusy, ale plusy przeważają, czasami taki dystans jest dobry w prawdziwym świecie

@djtartini1: I to jest ewenement. Nawet wyzywanie się jest przez Pan/Pani. Co brzmi trochę groteskowo dla osób z innych kultur xD
Między dzień dobry i cześć też jest spora różnica. Dzień dobry to po prostu życzenie dobrego dnia. Cześć niby potoczne słowo, a jednak jak się
  • Odpowiedz