Wpis z mikrobloga

Załóżmy, że magia w Harrym potterze działa i ma podstawy fizyczne.

Załóżmy, że czarodzieje rzucają swoje czary poprzez elektromagnetyzm, bo żadna inna siła mi nie pasuje.
Załóżmy, że ciała czarodziejów potrafią kumulować energię elektromagnetyczną zgodnie z ich wolą.

Przyjmijmy, że czarodzieje przekształcają kilokalorie z jedzenia na prąd elektryczny z 90% wydajnością i magazynują tą energię w 100%.

Gęsią wątróbka ma w sobie 30 mg żelaza na 100 gram.

Ile kilokalorii potrzebuje wydać z jedzenia czarodziej żeby przyciągnąć 100 gram wątróbki z gęsi przy użyciu zaklęcia "Accio wątróbka" z odległości 3 metrów, pomijając opory powietrza i przy założeniu, że wiązka czaru jest ukierunkowana bezpośrednio na wątróbkę?

#matematyka #fizyka #harrypotter
CzlowiekMagnetowid - Załóżmy, że magia w Harrym potterze działa i ma podstawy fizyczn...

źródło: 1000011134

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też kiedyś nad takim czymś myślałem, jeżeli czarodziej zamienia materię na energię to 1 gram materii starczy mu chyba na całe życie bo to bardzo dużo energii.
  • Odpowiedz
@Iperyt: no ale takie założenia poczyniłem w pierwszym komentarzu pisząc o tym, że nie podnoszę wątróbki co w naszym ziemskim, centralnym polu grawitacyjnym oznacza +/- że nie zmieniam jej energii potencjalnej. Co w takim razie innego Ci tam nie pasowało?
  • Odpowiedz