Aktywne Wpisy
miekki_am +129
Czytając gorące, dowiedziałem się, że roczniki 87-90 wygrały życie i - jako ostatnie roczniki - mogły kupować #nieruchomosci po niskich cenach. Otóż, kur**, nie. Opowiem anegdotę na własnym przykładzie. Studia skończyłem w 2012 roku, gdy oficjalne bezrobocie wśród ludzi młodych wynosiło ok. 25%. Moja ówczesna dziewczyna, a obecnie żona, również w tym czasie kończyła studia. Chcieliśmy zostać w mieście, w którym studiowaliśmy, spoza top 5, ale prawie rok rozsyłania CV,
PotwornyKogut +49
jestem stary... pamiętam np. że na końcu lat 80 po osiedlach jeździli tacy dziadkowie od ostrzenia noży, siekier, nożyczek itp (przynajmniej w mojej okolicy, północna Polska).
mieli takie specjalne rowery z zamontowaną szlifierką, napędzaną paskiem od koła.
żeby rower nie odjechał, zamiast bagażnika. miał podstawkę obracającą się na osi koła, dziadek przed uruchomieniem szlifierki podstawiał ją pod tył roweru. ostrzył pedałując w miejscu.
żeby zwabić ludzi, dziadkowie po zainstalowaniu się na podwórku
mieli takie specjalne rowery z zamontowaną szlifierką, napędzaną paskiem od koła.
żeby rower nie odjechał, zamiast bagażnika. miał podstawkę obracającą się na osi koła, dziadek przed uruchomieniem szlifierki podstawiał ją pod tył roweru. ostrzył pedałując w miejscu.
żeby zwabić ludzi, dziadkowie po zainstalowaniu się na podwórku
Załóżmy, że czarodzieje rzucają swoje czary poprzez elektromagnetyzm, bo żadna inna siła mi nie pasuje.
Załóżmy, że ciała czarodziejów potrafią kumulować energię elektromagnetyczną zgodnie z ich wolą.
Przyjmijmy, że czarodzieje przekształcają kilokalorie z jedzenia na prąd elektryczny z 90% wydajnością i magazynują tą energię w 100%.
Gęsią wątróbka ma w sobie 30 mg żelaza na 100 gram.
Ile kilokalorii potrzebuje wydać z jedzenia czarodziej żeby przyciągnąć 100 gram wątróbki z gęsi przy użyciu zaklęcia "Accio wątróbka" z odległości 3 metrów, pomijając opory powietrza i przy założeniu, że wiązka czaru jest ukierunkowana bezpośrednio na wątróbkę?
#matematyka #fizyka #harrypotter
@CzlowiekMagnetowid: no w sumie to raczej 0 o ile nie podnosisz tej wątrobki i pomijasz opory to nie wykonujesz żadnej pracy ¯\(ツ)/¯