Wpis z mikrobloga

Chyba w tej kolejności:
Jakość kawy
Jak została zmielona
Jakość wody
Ekstrakcja (a więc wspólnie czas ekstrakcji, ciśnienie w trakcie ekstrakcji),
Poczucia i przekonania, coś jak u audiofiliów kable audiofilskie :D
  • Odpowiedz
  • 1
@darek-jg: ciśnienie jest ważne, ale im większe nie znaczy że lepsze, ludzie często robią nawet mody w swoich drogich ekspresach żeby obniżyć ciśnienie
  • Odpowiedz
te najlepsze chwalą się najwyższym ciśnieniem


@darek-jg: bo nie mają się czym pochwalić, ciśnienie w ekspresie to jak megapixele w aparacie, to nie jest tak, że im więcej #!$%@? tym lepiej
  • Odpowiedz
@Megasuper: ekspres automatyczny to jest dobry jak chcesz się napić kawy czarnej lub z mlekiem. Espresso dobrego nie robi żaden (obejrzyj sobie Hoffmana na YT jak porównywał automaty) bo wszystkie mają za wysokie ciśnienie, nie ma precyzyjnej kontroli mielenia, porcja kawy nieznana, nie da się odpowiednio skalibrować czasu parzenia.

Najtańsze espresso wypijesz z ekspresu kapsułkowego, najlepsze z kolbowego.
  • Odpowiedz