Wpis z mikrobloga

#rower #szosa #gravel

Witajcie rowerowe świry. Potrzebuję kupić rower ale nie wiem co wybrać. Dużo się naczytalem, zawodowcem nie jestem. Mam hardtaila kilka lat, coś tam jeżdżę. Często nachodzi mnie ochota na zwykłe nabijanie kilometrów i jestem w stanie zrobić nim 100km asfaltem ale gdzie tu sens. Co kupić, szosę czy gravel? Drogi mam w kiepskim stanie a teren mocno górzysty. Nie byłoby pytania tyle że szukam czegoś używanego i o ile ceny np tribana 520 to już 1000zł a gravele to od 2.5k wzwyż. Może szosa z troszkę szerszą oponą? Pomocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak jeździsz po kiepskich drogach to koniecznie coś z miejscem na szerszą oponę, ja bym szukał minimum na 32c.
  • Odpowiedz
@Nurbon Bierz gravela i nie gadaj. U mnie przy 45c na średniej wychodzi jakieś 3 km/h mniej niż na szosie, ale nie przejmuję się kiepskim asfaltem i jestem w stanie wjechać wszędzie. Do nabijania kilometrów też spoko, ale trzeba założyć, że w tym samym czasie gravelem przejedziesz mniej i im częściej będziesz się wybierał w teren tym tą różnica będzie większa.
Ja tam nie żałuję. Szosa ma sens jak planujesz mocno
  • Odpowiedz
@Nurbon Skoro masz już rower z szeroką opona to bierz szose. Tez tak zrobiłem i hardtail po 2latach lezakowania został sprzedany. Ani razu nie wsiadłem na Gruza od zakupu szosy. Inna bajka ktora mnie wciągnęła.
Opone mam 30c na krawężniki, kostke brukowa, utwardzone pobocza i miejscami zerwany asfalt wystarcza idealnie. Polecam, sam sprawdz czy Ci podpasuje.
  • Odpowiedz
@Nurbon: pytasz nas czego chcesz skoro ty sam nie wiesz czego chcesz...to troche bezsensu, na początek powinienes sobie sam zadać pytanie po co jezdzisz na rowerze np:

1) dla formy fizycznej, pozatym lubie scigac sie z czasem i bić własne rekordy
2) lubie kontakt z przyrodą (jazda po lesie itp)

jesli sam bedziesz wiedział co cie kręci w jezdzie rowerem i po co chcesz to wogole robić to wtedy byc
  • Odpowiedz
@p0dacci_: przeczytaj te uproszczone opisy 3 typów i zastanów sie który z nich jest najbardziej dla ciebie (zwróć uwage na detale takie jak np pozycja podczas jazdy)

rower - crossowy
Inny rower do jazdy po lesie, który sprawdzi się dobrze również w mieście to rower crossowy. Sportowa geometria ramy, szersze opony, amortyzator oraz duży zakres przełożeń umożliwiają jazdę praktycznie w każdych warunkach. Na tym rowerze bez problemu przejedziemy przez las, a także
  • Odpowiedz
  • 0
@Grzesinek: @AAAAAPsik @Poemat @Najmilszy_Maf1oso @Kloper dzięki za odpowiedzi. Może trochę za mało napisałem ale hardtail zostaje u mnie. Nie jest złomem, idealnie spisuje się w górach. Jeśli będę miał część asfaltu część lasu to nim będę jechał. Chodziło mi o sam asfalt i dystanse dłuższe niż 60km. Tylko tak jak już wspomniałem, jest to teren górzysty z kiepskim asfaltem dlatego się zastanawiam
  • Odpowiedz