Wpis z mikrobloga

@st_anger6 idź do weta i kup krople na pchły i kleszcze.

Bierzesz spinacz do prania, zapinasz go na skórze na karku kitka, on wtedy włącza się w tryb serwisowy i nie będzie ci uciekał, kropisz na kark i za każdą kroplą wcierasz ją w sierść.

Pchły s---------ą z kota do swojej kryjówki gdzie zdychają z głodu. Jeśli masz w domu inne futrzaki to je też zakrop żeby nie przeszły na niego
  • Odpowiedz
@otto13 nie ma obaw, te kocie nie przejdą na ludzi, mają gniazda np. w szczelinach podłogi. Jak zakrapiasz kota to tracą źródło pożywienia i umierają.

Dlatego ważne jest żeby zabezpieczyć wszystkie zwierzaki.

Edit. Mówił mi to weterynarz i zawsze działa u mnie. Ale z drugiej strony na wikipedii jest info że kocie pchły mogą przejść na człowieka. Także zdania ekspertów są podzielone xd
Edit2: pchły takie mogą pokąsać człowieka ale nie
  • Odpowiedz
@ShineLow mogą przejść jak nie mają innego żywiciela w okolicy, a ich jaja mogą przetrwać wiele miesięcy w zakamarkach czekając na lepsze czasy xD
@st_anger6 ostatnio przeszłam walkę z pchłami. Krople od weta na kark, po miesiącu trzeba powtórzyć. W domu wyprać wszystkie poduszki, kocie legowiska, wypsikac sprayem na pchły meble tapicerowane, dywany, zakamarki różne itd.
  • Odpowiedz