Wpis z mikrobloga

Mam taką zagwozdkę ze starymi słupami telekomunikacyjnymi. Mam na swojej działce na wsi od wielu lat wstawionego słupa telekomunikacyjnego (drewnianego). Z tego co rodzice pamiętają to wstawiła je poczta polska, potem bodajże "przejęła" je Neostrada TP, a obecnie są własnością Orange. Zastanawiam się jak to wygląda prawnie i czy mam do tego słupa jakieś prawa. Rodzice mówią mi, że podobno nie było spisywanej żadnej umowy na wstawienie słupa. Chciałbym jednak sprawdzić czy była jakaś zgoda (umowa) na wstawienie tego słupa - czy gdzieś mogę to sprawdzić?
Ponadto, obecnie na tym słupie wiszą jeszcze stare kable telefoniczne (miedziane) idące dalej ulicą.
Zastanawiam się też czy obecnie monterzy mogą przyjechać i montować na tym słupie (znajdującym się na mojej działce) kable światłowodowe bez jakiegokolwiek zapytania właściciela działki?
A jeśli chodzi o prawa do słupa - czy mogę jakoś zażądać usunięcie słupa bądź wyrażenia zdania, iż nie życzę sobie by na tym słupie były montowane kolejne (nowe) przewody/połączenia (np. światłowodowe) bez wyrażenia dodatlowej zgody?

#orange #telekomunikacja #neostrada #pocztapolska #prawo #prawobudowlane #internet #komputery #siecikomputerowe #sieci #wies
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@groman43 Ale ja się poważnie pytam. Chciałbym się upewnić jak to dokładniej wygląda. Gdzieś przeczytałem o podobnej sytuacji, że jak nie ma umowy to jakieś koszty mogą Ci płacić do 6 lat wstecz i muszą prosić o nową zgodę (a jak się nie zgodzisz jako właściciel to oni mają wtedy problem), ale to wszystko nie jest pewne i wolałbym o to dokładnie zapytać. I w ogóle gdzie o to zapytać (jakiś
  • Odpowiedz
  • 1
@MisiekD Nie musisz wyrażać zgody na powieszenie kolejnych nowych kabli (w tym światłowodowych) gdyż operator musiałby zawrzeć z Tobą umowę o tranzyt nad twoją nieruchomością. W praktyce Orange/SI wychodzi z założenia że jeśli nowa infrastruktura jest prowadzona po tzw. śladzie miedzi to zgody nie są wymagane. Co do stanu prawnego słupa, dawniej wystarczyła zgoda słowna na jego wybudowanie gdyż działał to w oparciu o gminne/wiejskie komitety telefonizacji. Nie spotkałem się nigdy
  • Odpowiedz
  • 1
@MisiekD
Słupy raczej stawiała Poczta Polska Telegraf i Telefon, która w latach 90-tych została podzielona na Pocztą Polską i Telekomunikację Polską. Infrastruktura telekomunikacyjna została przekazana do TP (Neostrada TP to usługa i to uruchomiona dużo później, działa do dzisiaj).

A co do umowy, to w czasach PRL nikt się takimi błachostkami nie przejmował, po prostu wjeżdżała ekipa i stawiała, w razie problemów to pod eskortą milicji.

Współczesnie można sprawdzić w księdze wieczystej, czy nie
  • Odpowiedz