Wpis z mikrobloga

Sprawa o zasiedzenie działek własności mojego dziadka sprawa po 7 latach wygrana przepisane działki na moja mamę, mama chce przepisać u notariusza działki po połowie dla mnie i brata oprócz tego mamy siostrę i kolejnego brata którzy w przeszłości dostali już nieruchomości działki.czy przy obecnym przepisywaniu działek po zasiedzeniu na mnie i brata przez mamę wymagana jest obecność trzeciego brata i siostry u notariusza? Adwokat który prowadził nam sprawę mówi ze tak

#nieruchomosci #prawo #budowlanka #notariusz #remont #prawnik #rekojmia #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kleopas30 nie, obecność nie jest konieczna. W sprawie czynności notarialnych konsultuj się z notariuszem.
@colezka będą mogli tak czy inaczej, obecność przy czynności nie wpływa na to, czy darowiznę zalicza się na schedę.
  • Odpowiedz
  • 0
@majkel88: @PanKapibara @colezka
Czy siostra i brat „nr 1” mogą się ubiegać o zachowek jeśli dostali już swój spadek kilka lat temu?
Ja z bratem „nr 2” nie chcieliśmy spadku w postaci ziemi i gospodarstwa, bo się wyprowadziliśmy z rodzinnej miejscowości wiec rodzice podzielili gospodarstwo i ziemie wokół na nich na siostrę i brata nr 1. Ja z bratem nr 2 zostaliśmy bez niczego ale tak chcieliśmy sprawiedliwie.
  • Odpowiedz
@PanKapibara zaliczenie na schedę spadkową można podważyć, chyba że przepisujesz na obcą osobę. Poczytaj sobie wyroki w takich sprawach.

Majkel dobrze napisał.

@Kleopas30 najlepiej pogadajcie między sobą i spiszcie wszystko z dobrym prawnikiem.
Jeśli każdy godzi się na taki podział to po co komplikować. Jeżeli nie da rady, to zachowek zostanie pomniejszony o to co już dostali.
  • Odpowiedz
@colezka:

zaliczenie na schedę spadkową można podważyć, chyba że przepisujesz na obcą osobę

Nie bardzo rozumiem, o czym mówisz, i mam wrażenie, że Ty również. Przy obliczaniu zachowku po rodzicu nie możesz "uciec" od uwzględnienia darowizny dokonanej na rzecz jednego z dzieci.
  • Odpowiedz
@PanKapibara nie dopisałem, czasami ludzie przepisywali na wnuczkę i z zapisem, że jest to z pominięciem zaliczenia na poczet masy spadowej. Gdzie ten zapis nic nie daje.
  • Odpowiedz