Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o koncepcie wysokiej wrażliwości? Kolejna modna diagnoza i łatka czy autentyczna rysa osobowości?

Wydaje mi się, że to mam. Wiele rzeczy mnie rozdrażnia, rozkojarza. Często czuję przebodźcowanie. Bywam przewrażliwiony, długo chowam urazę, ale też mam dużo współczucia i empatii nawet w stosunku do ludzi, którzy sami nie czują, że są nieszczęśliwi. Trudno mi to opisać. Miewam również długo wyrzuty sumienia, gdy sprawię komuś jakąś przykrość i analogicznie jest pamiętliwy wobec przewin, które ktoś mi wyrządził.

https://streskiler.pl/test-na-wysoka-wrazliwosc-test-wwo/

#psychologia #wwo #przegryw #feels
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlexBrown: Parę miesięcy temu o tym słyszałem i nie jestem już pewien, ale jeśli dobrze pamiętam to służy narcyzom, aby wybielać swoje negatywne cechy. Taki honeypot na narcyzów.

ale też mam dużo współczucia i empatii nawet w stosunku do ludzi, którzy sami nie czują, że są nieszczęśliwi

Jeśli oni tego nie czują, to wobec tego, co to za wpółczucie i empatia, gdy czujesz coś, czego druga osoba wcale nie odczuwa? Kreujesz cechy,
  • Odpowiedz
@AlexBrown idź do psychiatry jak źle się czujesz zamiast rozkminiać jakieś koncepty i dlaczego świat jest zły. Porozmawiaj, dostaniesz proszki, za pare miesiecy bedziesz czuć się dużo lepiej i twoja zajebistość zostanie odblokowana. Po co się męczyć. Nikt ci medalu nie da za zamartwianie sie i udręki a i błogosławionym też nie zostaniesz
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemayu

Ciekawe, ciekawe.

>ale też mam dużo współczucia i empatii nawet w stosunku do ludzi, którzy sami nie czują, że są nieszczęśliwi

Jeśli oni tego nie czują, to wobec tego, co to za wpółczucie i empatia, gdy czujesz coś, czego druga osoba wcale nie odczuwa? Kreujesz cechy, które możesz komuś następnie wmówić, wytknąć i go tym
  • Odpowiedz
@AlexBrown:

Jak miałbym niby ich wykorzystać? Mowa o ludziach, których czasami nawet nie znam, tylko widzę tylko raz w życiu.

Potencjalnie. Dostrzegasz cechy, które można wykorzystać - jesteś na tym skupiony. Tym jest zajęta twoja percepcja, postrzeganie. Dostrzegasz negatywne cechy, wokół których można grać.

Teoretyzuję.
  • Odpowiedz
@Syntax: Tutaj nie jest mowa o wrażliwości, ale o WWO. Spłycasz temat i zmieniasz znaczenie pojęć.

Wysoko Wrażliwa Osoba nie wykazuje cech wrażliwości - przypisuje sobie cechy postrzegane przez nią za pozytywne, które nie mają związku z wrażliwością, ale z wyolbrzymioną wrażliwością i cały temat skupia się wokół tej osoby, a nie samej wrażliwości jako zjawiska.

Wymienione cechy można przypisać do narcyzmu - wystarczy obrać je z całej otoczki i
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemayu

@AlexBrown:

>Jak miałbym niby ich wykorzystać? Mowa o ludziach, których czasami nawet nie znam, tylko widzę tylko raz w życiu.

Potencjalnie. Dostrzegasz cechy, które można wykorzystać - jesteś na tym skupiony. Tym jest zajęta twoja percepcja, postrzeganie. Dostrzegasz negatywne cechy, wokół
  • Odpowiedz
@AlexBrown: Ja cię nie diagnozuję, ale polemizuję z twoim punktem widzenia na ściśle zaproponowanym przykładzie, czyli WWO. WWO o które właśnie pytasz, a którego ocenę wyraźnie przedstawiłem - nie ma tutaj żadnej diagnozy dla ciebie, chyba że jednak dostrzegłeś jakieś podobieństwa.

Specjalnie napisałem, że teoretyzuję, żebyś nie miał wątpliwości. Zadałaś pytanie, jak miałbyś ich wykorzystać, to ci odpowiedziałem, a ty odpowiadasz na to żebym powstrzymał się z diagnozowaniem... Bronisz się,
  • Odpowiedz