Ostatnio jeden uśmiechnięty mireczek stwierdził, że g---o go obchodzą europejskie, lub amerykańskie fabryki smrodu, a ludzie którym na nich zależy mają IQ60 xD to powiem coś lewicowo-uśmiechnięci przyjaciele. Każda zarżnięta, lub aktualnie dożynana „fabryka smrodu” w Europie i Ameryce, produkuje coś istotnego dla gospodarki i to, że ona kończy produkcję czegoś, nie znaczy, że na jej produkt nie ma zapotrzebowania, o nie. To znaczy, że jej produkt przestał być opłacalny przy zakupie, dla klienta końcowego, czyli zwyczajnie za drogi. Europejskie czy amerykańskie fabryki smrodu, muszą spełnić wyśrubowane normy ekologiczne, zapłacić podatki, opłacić pracowników, i byt których często troszczą się związki zawodowe. I co się teraz dzieje kiedy fabryka smrodu upada w Europie? Otóż, CingCiongi-biznesu gdzieś w Azji, lub jakiegoś kraju 3 świata zacierają ręce, bo jak napisałem zapotrzebowanie na dany produkt nie ustało. Pajet w Indiach, czy Bangladeszu spuści odpady do rzeki, Oceanu, albo spali je w piecu, pracownik bez ubezpieczenia dostania dniówkę w ryżu, albo bon do Tesco. Kiedy my pobieramy minerały z ziemi w cywilizowany sposób, to pamiętajcie że gdzieś w Afryce małe dziecięce rączki wybierają je bez narzędzi. O takich fanaberiach jak BHP nikt się nie przejmuje. Przez własne fanaberie stajemy się skansenem technologicznym, który będzie po malu kolonizowany przez tego co ma kapital, a tu dużą rolę odegrają Chiny i pamiętajcie, że jako kontynent, walczymy z zawrotną emisją gazów cieplarnianych na poziomie 7% xDDDD światowej emisji. Oczywiście zaraz jakiś lewicowy Sojak powie, że Chiny inwestują tyle w OZE. No pewnie bulwo, zamordystycznym, komunistyczny kraj, z banem na informacje, mający skorumpowanych dziennikarzy, polityków, celebrytów w kieszeni na pewno mówi prawdę. Podejrzewam, że jak Puchatek wylazł na mównicę na plenum i mówił o tym, to lał, że śmiechu Jak generał Alladin, w filmie dyktator xD w scenie o b----e atomowej. Wasze dzieci xD drodzy uśmiechnięci i nie mówię tu o osiedlach, jeszce będą pracować dla chińskiego Pana, jak nie odrzucicie tego co się aktualnie dzieje. Mało tego, Chińczycy już w pewnych dziedzinach technologii odstawili resztę świata. Kwestią czasu jest ich dominacja militarna.
@Kotlet_z_Chabowy: @Yurakamisa otóż mnie ciekawy działalność agentury chińskiej. To oniej się najmniej mówi, to Chiny są największym beneficjentem, powolnego upadku przemysłu Europy i Ameryki. I nie mam tu na myśli, chińskiego jamesa Bonda, tylko działaniu, lobbingu i korupcji.
@Kotlet_z_Chabowy: może ZSRR upadł ale plan Lenina nie ..... Marsz przez instytucję się udał. Oni nigdy nie chcieli podbić militarnie Europy i Ameryki. Wysłali agentów dawno temu a teraz koszą wszystko co jest przeciw ich dominacji
@wiciuWw46_xD: po co UE mają być rywalem militarnym jak można ich pomału skolonizować? A aktualnie podajemy się im na tacy. Wszyscy, mówią o tym jak Rosja jest odcięta od technologii. Nasza staje się przestarzała, za kilka lat sami będziemy latać do chińczyków, żeby nam coś sprzedali.
@WojciechM-ce jak ja k---a kocham te mity o potężnej gospodarce Chin xD Przecież nikt nie wierzy chinolom na słowo tylko widać wymierzalne efekty to raz xD Chińczycy nikogo nie odstawili technologiczne, ich całe RD polega na: -dostan schematy z UE albo Ameryki jako podwykonawca -po zakończeniu produkcji zacznij robić tanią p------ę z biedum i chinolium -zonk bo nikt nie chce tego
a możesz dać jakiś przykład? Jaka nasza zachodnia technologia staje sie przestarzała a chinczyki mają lepszą?
@jozef-dzierzynski: Choćby w kwestii elektryków, czy smartfonów. Jeszcze trzeba rozróżnić USA, a Europę, bo dlaczego niby wrzucać do jednego koszyka, a Europa powoli przestaje mieć cokolwiek do powiedzenia.
@WojciechM-ce: Mnie osobiście najbardziej niepokoi, że od dosłownie paru miesięcy przestali używać swoich fejkowych angielskich imion ( maj nejm is dżony) i zagajają w stylu "Jestem Czang" Ewidentnie partia szykuje ludzi na inwazję.
@WojciechM-ce: zachód upada odc2137 stajemy się skansenem technologicznym bo nie pozwalamy wydobywać minerałów dzieciom gołymi rączkami. Rozumiem. Kawał dobrej roboty odwaliłeś tym tekstem!
@KoltajlPszeniczny: @Rabe2137: to jest moja ulubiona historia czyli bagatelizowanie tego w jakim obecnie stanie wygląda korelacja gospodarki i europejskiej. Jak Chiny dały bana na eksport ibuprofenu i paracetamolu to wszyscy nagle się w Europie zesrali xD, btw wiecie czemu indie i Chiny są największymi eksporterami leków na świecie? xD bo ja się domyślam. . Tak tak morda, w tym całym bagatelizowaniu zagrożenia ze strony rosyjskiej, czy też działaniu
@djtartini1 @WojciechM-ce Pracuje w przemysle, ba nawet w tej dziedzinie z której Europejczycy są szczególnie dumni czyli automotive. Nie zgadniesz z jakich kontynentów mamy najlepsze części z którymi nigdy nie ma problemu a z jakiego konkretnego kraju dostajemy szrot którego nie da się sprzedać i wiecznie trzeba tam kogoś wysyłać XD Światowa czołówka telefonów czyli iPhone i samsung? USA i Korea, chiny to tylko tania montażownia którą można zamknąć z
Światowa czołówka telefonów czyli iPhone i samsung? USA i Korea, chiny to tylko tania montażownia którą można zamknąć z dnia na dzień.
@KoltajlPszeniczny: W sumie to nie wiem dlaczego USA i Europę wrzuca się do jednego koszyka- Amerykanie zawsze dbali o siebie. Europa nie ma już żadnych telefonów, a elektroniki śladowe ilości. Generalnie japońskie i koreańskie samochody miały podobną opinię co dziś chińskie, ale widzę ich coraz więcej na ulicach. Nie wiem też co Korea i Japonia ma do Europy- oni sobie radzą, to europejskie koncerny dostają zadyszki. Fabryki zamykają się co chwila https://www.gramwzielone.pl/trendy/20205896/toshiba-zamyka-fabryke-w-wielkopolsce-ponad-100-osob-straci-prace
@djtartini1 Ja akurat dla nich pracuje i wiem trochę więcej niż ty ale żyj dalej w przekonaniu że to wina tej źle Unii i norm spalin xD Jak nie mamy elektroniki jak wszystkie maszyny dla Tajwanu robi się w Holandii, maszyny dla automotive to włochy hiszpania polska Węgry. Mało tonażowy przemysł żelazny jak wszystkie fastenery to też głównie Europa. Volvo ciągle szuka ludzi, VAG też ciągle szuka ludzi. Tylko już nie
#wojna #rosja #ukraina #chiny #przemysl #gospodarka #bekazlewactwa
Od dawna wiadomo, że lewica ma zapędy komunistyczne. Putin nieźle musi ich finansować.
@Kotlet_z_Chabowy: tak samo jak twoją farme trolii
Nie sądze, aby Ameryka miała by oddać dominacje na świecie pokojowo.
Obecnie UE to takie popychadło pomiędzy USA i Chinami.
Pewnie dlatego, że UE jest po prostu w strefie wpływów USA i bardzo dużo zawdzięcza USA.
@WojciechM-ce: a możesz dać jakiś przykład? Jaka nasza zachodnia technologia staje sie przestarzała a chinczyki mają lepszą?
Przecież nikt nie wierzy chinolom na słowo tylko widać wymierzalne efekty to raz xD
Chińczycy nikogo nie odstawili technologiczne, ich całe RD polega na:
-dostan schematy z UE albo Ameryki jako podwykonawca
-po zakończeniu produkcji zacznij robić tanią p------ę z biedum i chinolium
-zonk bo nikt nie chce tego
@jozef-dzierzynski: Choćby w kwestii elektryków, czy smartfonów. Jeszcze trzeba rozróżnić USA, a Europę, bo dlaczego niby wrzucać do jednego koszyka, a Europa powoli przestaje mieć cokolwiek do powiedzenia.
@KoltajlPszeniczny: To nie stanie się z dnia na dzień, ale brak konkurencyjności w stosunku do Azji czy USA jest ewidentny. Fabryki ze względu na koszty energii już się zamykają w Europie, nie tylko w Polsce. Jeśli piszesz, że przemysł w Europie ma się dobrze i wszystko jest super- to znaczy, że nie pracujesz w przemyśle. https://www.brusselstimes.com/1131667/closing-time-for-european-industry-energy-prices-in-2050-will-be-50-more-than-in-usa-china-and-india https://www.lemonde.fr/en/europe/article/2022/10/12/europe-s-energy-crisis-risks-forcing-factories-across-the-continent-to-relocate-shut-down_6000015_143.html
Pracuje w przemysle, ba nawet w tej dziedzinie z której Europejczycy są szczególnie dumni czyli automotive. Nie zgadniesz z jakich kontynentów mamy najlepsze części z którymi nigdy nie ma problemu a z jakiego konkretnego kraju dostajemy szrot którego nie da się sprzedać i wiecznie trzeba tam kogoś wysyłać XD
Światowa czołówka telefonów czyli iPhone i samsung? USA i Korea, chiny to tylko tania montażownia którą można zamknąć z
Ten pierwszy link wprost mówi o tym że "miało być źle ale udało się ogarnąć problem"
Drugi link to jakieś lewicowe barachło xD
@KoltajlPszeniczny: W sumie to nie wiem dlaczego USA i Europę wrzuca się do jednego koszyka- Amerykanie zawsze dbali o siebie. Europa nie ma już żadnych telefonów, a elektroniki śladowe ilości. Generalnie japońskie i koreańskie samochody miały podobną opinię co dziś chińskie, ale widzę ich coraz więcej na ulicach. Nie wiem też co Korea i Japonia ma do Europy- oni sobie radzą, to europejskie koncerny dostają zadyszki. Fabryki zamykają się co chwila
https://www.gramwzielone.pl/trendy/20205896/toshiba-zamyka-fabryke-w-wielkopolsce-ponad-100-osob-straci-prace
Jak nie mamy elektroniki jak wszystkie maszyny dla Tajwanu robi się w Holandii, maszyny dla automotive to włochy hiszpania polska Węgry. Mało tonażowy przemysł żelazny jak wszystkie fastenery to też głównie Europa. Volvo ciągle szuka ludzi, VAG też ciągle szuka ludzi. Tylko już nie