Wpis z mikrobloga

Jaki jest najlepszy lek na borderline? Czy lamotrygina i klomipramina to dobre lek na to? Czy jest wogóle możliwe pomylenie borderline z adhd, będąc w spektrum autyzmu? I czy zmina leków na adhd zredukowałaby wahania nastroju i chaos w głowie?
#depresja #borderline #adhd #autyzm
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jest wogóle możliwe pomylenie borderline z adhd, będąc w spektrum autyzmu?

@basicname0: jak sam się próbujesz diagnozować to możesz nawet pomylić autyzm ze schizofrenią paranoidalną ¯\(ツ)/¯ idź do takiego lekarza, który specjalizuje się w pracy z dziećmi lub dorosłymi chorymi na adhd/autyzm i powiedz, że podejrzewasz to czy tamto. Tylko nie idź do psychiatry, bo za wszelką cenę przepisze ci jakieś śmieszne tabletki pod bzdurnym wnioskiem, że jesteś np.
  • Odpowiedz
Nawet około 60% osób z autyzmem ma ADHD. Osoby z ADHD mają mniejsze deficyty socjalne niż osoby z samym autyzmem. Będąc "wysokofunkcjonującym" wychodzi, że szansa na brak ADHD jest dosyć niewielka.

Najważniejsze to iść do dobrego psychiatry, a nie jakiegoś pierwszego z brzegu. Standardowo wiedza na temat autyzmu i ADHD jest zerowa. Na NFZ duża szansa na to, że dostanie się losowe leki, ale prawie na pewno nie te co trzeba.
  • Odpowiedz
@basicname0: Tak, terapią. Może być bolesna, bo borderline to kierunek narcyzmu (nie narcyzm, po prostu bardziej w tę stronę) i trzeba prawdopodobnie dotrzeć do źródła problemu, które mózg schował, zablokował i borderka jest tego efektem. Nigdy nie wiadomo, co to jest, bo dwoje ludzi z tej samej rodziny może mieć inną wrażliwość i inne doświadczenia. Podobno niektóre objawy nasila smog elektromagnetyczny, więc może przeprowadzka na wieś, z dala od sieci
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka: Kurde, no to nie wiem. Ja mam termin terapii dopiero za 8 miesięcy. Nie wiem jak to wytrzymam. A całe życie mieszkam na wsi. A nawet nie wiem czy mam dobrze zdiagnozowane borderlne, bo ma wrażenie, że mam więcej cech adhd niż tego jak czytam w inrernecie
  • Odpowiedz
@basicname0: ADHD nie istnieje. Przyznał to sam twórca tego schorzenia. Opisał on bardzo rzadkie zaburzenie, występujące u pół promila populacji, głównie osób upośledzonych psychicznie. To, że nie możesz się skupić na nudnym zadaniu lub masz ogólne problemy ze sobą, nie oznacza, że masz ADHD, tylko to, że żyjesz w klatce. Prawdopodobnie męczysz się na tej wsi jak zamknięte zwierzę i nie masz nic do roboty. Za dużo internetu, za mało
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka: To co mam robić? Idę na studia na razie, dalszych planów jeszcze nie mam. Wtedy będę miał jakieś częściowe zajęcie. Nie wiem co jeszcze mógłbym robić ogólnie w życiu i też nie wiem jakie problemy są realne a jakie nie. Na adhd są też leki i różne o tym opinie słyszę, niektrórzy odradzają diagnozować, a niektórzy nalegają by to zrobić. https://wykop.pl/wpis/77307221/denerwuje-mnie-to-ze-raz-jest-bardzo-dobrze-a-raz- Albo ten komentarz na górze, pod tym wpisem.
  • Odpowiedz
@basicname0 ja na przykład też miałem chustawki nastrojow oraz stany depresyjne, powoli stawały się nie do zniesienia i na to dostałem escitalopram to mi pomogło, ale nadal czułem, że coś jest ze mną nie tak, szukałem odpowiedzi i się doszukałem, że być może to ADHD. Teraz biorę i ssri escitalopram oraz medikinet, jestem zadowolony no i tak jakby zaczynam życie na nowo.
  • Odpowiedz
@basicname0 błagam, nie czytaj tych wysrywow @lavinka bo sobie krzywdę zrobisz.

Totalnie nic nowego, że będąc w spektrum możesz mieć ADHD. To się nawet nazywa AuDHD. Często to ADHD wychodzi pierwsze, zaczynasz się leczyć i jeb wybija się ASD

• Odpowiedz
@zielony_goblin: Ale serio. Większość leków ADHD to po prostu zwykła a--------a i n------k. Świetnie się po tym czujesz, a potem nic nie pamiętasz, więc znowu się świetnie czujesz. Rewelacja. :D
  • Odpowiedz
@lavinka to mój ostatni komentarz. Kiedyś pewnie bym się kłócił i pokazywał jak to nie masz racji (dopaminka), ale trochę się u mnie pozmieniało, powoli staje się inna osoba i szkoda mi czasu na rozmowę z kimś kto mentalnie jest na poziomie przedszkolaka. Bywaj
  • Odpowiedz