Wpis z mikrobloga

#gielda #urzadskarbowy #podatki hej mam dwie pozycje starte w xtb w stanie close only ale nie moge ich zamknac i przez to rozliczyc straty, xtb mi jedynie napisalo : "Niestety te spółki są zdelistowane z giełdy, przez co nie można u nas nimi handlować, nie może ich Pan sprzedać. Rozwiązaniem jest np przeniesienie akcji do brokera który obsługuje handel na tych akcjach."

no wtf ? przelale im srodki, te zniknely i teraz nie mam jak przekzaz tego do urzadu skarbowego , co mam z tym zrobic ?

co jesli te akcjie nie sa w ogole handlowane nigdzie ? i pewnie tak jest
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrowkaAtomowka: znam podobną sytuację, jak dobrze pamiętam to spółka z zablokowanym obrotem ze względu na postępowanie skarbowe. Nie da się akcji zbyć ani zrzec, a maklera też nie można zamknąć bo konto nie jest wyzerowane. Broker nie widzi jednak problemu w pobieraniu opłat za rachunek. Nie jestem w stanie pomóc ale zawołaj jak się sprawa w twoim przypadku rozstrzygnie bo jestem ciekaw ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: Możesz poczytać ten wątek - https://www.bankier.pl/forum/forum_o_sleepzag,6,21,10000000092.html
Akcje spółki które zostały wycofane z obrotu. Można jeszcze próbować komuś te akcje sprzedać/oddać na bazie umowy cywilno-prawnej. Albo poczekać na wznowienie notowań/jakiś komunikat od syndyka, gdy toczy się postępowanie upadłościowe. Aczkolwiek to tylko wiedza teoretyczna, nie miałem z takim przypadkiem do czynienia w praktyce.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: mam dla ciebie złą wiadomość. Jesli masz na tym stratę u Broka to tylko strata wirtualna . Nie możesz jej rozliczyć dopóki nie sprzedasz. Kiedyś była akcja na idea banku. Gdzie ściągnięto akcje a spółkę ściągnęli z listy. Zrobiło się „and it”s gone”. Kasy nie masz , akcji nie masz i straty też nie masz.
Musisz jakoś to sprzedać żeby mieć papier do rozliczenia. Ktoś tym wogole handluje jeszcze?
  • Odpowiedz