Aktywne Wpisy

zackson +117
czy ja jestem boomerem aka "kurła kiedyś to było" czy nowa deska Superba to jakaś porażka?
#skoda #motoryzacja
#skoda #motoryzacja

źródło: Untitled
Pobierz
Można wystawić dom w normalnej cenie? 100 metrów w Skawinie, dwuletni wykończony budynek. Rezerwacja w kilka godzin. Porównywalne domy na większych zadupiach cenią 1.6 a stare kloce z potencjałem 1.2
#nieruchomosci
#nieruchomosci

źródło: temp_file3290368640162691145
Pobierz
mowa o instalacji fotowoltaiki "balkonowej" - teraz sprzedają takie zestawy po 2-3k
"Nie. Liczniki energii elektrycznej z blokadą przepływu wstecznego kompensują się. Oznacza to, że energia elektryczna wytworzona na jednej fazie jest kompensowana z energią elektryczną zużytą na innej fazie. Jeśli, na przykład, podłączyłeś odbiorców o mocy 1000 watów na fazie 1 i produkujesz 1000 watów za pomocą fotowoltaika balkonowej na fazie 3 sieci elektrycznej, licznik energii elektrycznej automatycznie kompensuje fazy względem siebie i nie pokazuje żadnego zużycia w sumie. Z drugiej strony, jeśli zużywasz 1200 watów na jednej fazie i generujesz 1000 watów na innej fazie, licznik energii elektrycznej liczy tylko 200 watów, które są zużywane więcej. W wyniku obliczeń licznika energii elektrycznej nie ma zatem znaczenia, która z trzech faz sieci domowej jest zasilana i do której podłączone są odbiorniki."
zastanawiam się nad mała instalacją żeby obniżyć koszty klimatyzacji etc. i pytanie czy takie instalacje "balkonowe" mają sens czy lepiej zrobić normalną instalację np 3-5kW ?
#fotowoltaika #elektryka
Montujesz instalację, zgłaszasz do ZE, montują ci licznik dwukierunkowy.