Wpis z mikrobloga

sytuacja z piątku...
Mamy remont w serwerowni ale jak byłem na l4 pół roku + 1msc urlop to nikt przez ten czas nie zorganizował miejsca na serwery i w trakcie kładzenia korytek, robienia podłogi i malowania sprzęt jest na miejscu. xDDDD
musieliśmy przesunąć trochę szafkę z serwerami (tak, nie wszystko jest w szafach xD i nie wszystko jest prawdziwymi serwerami w racku)
serwer/ router - pc z zainstalowanym mikrotikiem - nie przetrwał przesunięcia xD, najpierw strzelił zasilacz, potem płyta przestała przechodzić post. pecet to byl złom na amd 1 rdzeniowym + 521ddramu i dysk pod atę - nie mam już nic takiego żeby odratować config.
na szczęście miałem jakiegoś fizycznego i jutro dalej będę go spinał... a wy jaką mieliście najbardzoiej abstrakcyjną sutyacje w waszej serwerowni? xD
#pracbaza #it #siecikomputerowe
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a wy jaką mieliście najbardzoiej abstrakcyjną sutyacje w waszej serwerowni? xD

@mati1990: W firmie był dedykowany zespol do analizy budzetow projektów, i redukcji tego budzetu z rzeczy ktore uznawali za zbędne zeby nie przepalać hajsu w projektach. Wiec przy stawianiu data center, przyszły klamoty bez żadnych kabli żeby to pospinać i uruchomić.
I stało tak ponad pol roku bo przecież budżet projektu wyczerpany i nie było z czego zamówić :)
  • Odpowiedz
@mati1990: o ile nie robisz tam dobroczynnie to samo doglądanie tego routera za czasów działania było droższe niż jego wartość, a co dopiero kombinowanie aby zreanimować ten wynik druciarstwa z 2000 roku.
  • Odpowiedz
@mati1990 klima rozwaliła się piętro wyżej nad serwerownią i całą zalało, sprzęt za paręset tysięcy, część wypożyczonego, z serwerów rack wylewaliśmy wodę jak z wiaderek
  • Odpowiedz
  • 0
@SystemFound: xD
jak działało to było spoko, działał jako router między sieciami wifi i jednym z lanów + jeszcze jest radius na czymś takim... mamy fortigatea od roku nieskonfigurowanego, który leży. Szef mi kazał postawić mikrotika dla sieci bezprzewodowej + router na nowym debianie który tez jest fizyczną skrzynką xDDDDDD
Ten chłop już dawno powinien iść na emeryturę ale nie może bo wiek...
Mam rzeźbić w gównie po pas, a
  • Odpowiedz
@mati1990: Jak byłem integratorem to u jednego klienta w małej serwerowni (3 szafy) zawiesili klimę. Sterownik do niej był zamontowany bezpośrednio pod nią. Któregoś razu coś się zapchało i skropliny wylały się na ten sterownik. Klima przestała chłodzić. Przy wysokiej temperaturze kurz w okolicy radiatora procesora się zaczął fajczyć, pojawiło się zadymienie. Włączył się system gaszenia.
Innym razem u tego samego klienta padły dwa dyski w jednej parze RAIDu 10.
  • Odpowiedz