Wpis z mikrobloga

W jakim kierunku idzie rynek tworzenia stron i aplikacji www? Coraz więcej stron jak zdążyłem skumać jest już chyba robione na node.js w backendzie i chyba już tylko w JavaScript całość, czy jego pochodnych a co się obecnie dzieje z PHP, Python albo Ruby? Jeszcze się dobrze trzymają czy za X lat będą już passe aż w końcu zdechną? Póki co tworzę jeszcze strony w PHP jeśli chodzi o backend a frontend w JavaScript, obecnie na Vue.js. Czy to zmierza do tego że będzie używany tylko jeden język programowania, JavaScript a kody dążą do jakiejś standaryzacji, będzie jakaś armia programistów łatwo zastępowalnych którzy nauczyli się jakichś najpopularniejszych frameworków? Pytam na poważnie bo nie wiem czy inwestować w naukę node.js, frameworków i całego ekosystemu a nie chciałbym się zmagać z armią programistów startując do pracy gdzie jest po 500+ CV.

#programowanie #programista15k #frontend #php #javascript #nodejs
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daro1 jesli cały program mieści sie na ekranie to JS jest chyba najlepszy. Jesli program jest większy to wolałbym coś innego, przynajmniej TypeScript
  • Odpowiedz
@daro1: Od 20 lat masa osób zapowiada koniec PHP. Miał go zastąpić Python, Ruby, JS. A on nadal żyje i dominuje i jako język stale dojrzewa. Jednak powoli pewnie dalej będzie następowało przechodzenie na JS na backendzie. Na horyzoncie też pojawia się coraz śmielej Rust i szczególnie w apkach wymagających bezpieczeństwa i wydajności strzelam, że będzie coraz częściej używany. Strzelam, że część rzeczy webowych napisanych w Javie może w ciągu dekady przejść właśnie na Rusta. Sam też się temu przyglądam i nawet liznąłem trochę Rusta na potrzeby webdevu, ale nie miałem czasu, aby się zagłębić.

Część rynku najmniej customowego albo małego eCommerce dalej będą przejmował Wordpress (albo inne CMSy nie-headlessowe) albo SaaSy.

Na froncie strzelam, że React będzie jeszcze jakiś czas rósł bo ma stabilną sytuację, masę doświadczonych w nim osób, ogromne community, dużo bibliotek pod niego, a Angular i Vue spadało. Svelte jeżeli będzie dobrze szło, ma znaleźć się w ciągu kilku lat za Reactem jeśli chodzi o popularność w nowych projektach (bo Angular i Vue jednak ma dużą bazę projektów, które działają, ale nie są już
  • Odpowiedz
PHP nadal popularne (laravel lub symfony), ale coraz bardziej czuć potrzebę jednocześnie umieć coś frontowego, reacta albo vue.
  • Odpowiedz
@daro1: na backend masz c#, php jak pod pracę w Polszy, a jak chcesz grzebać w legacy, gdzie każdy student się pcha to Java, gdzieś tam czasami jeszcze używa się go. Możliwe że rust zacznie wchodzić na salony, bardzo wydajny i bezpieczny, a zrobisz w nim łatwo backend i front w wasm (Pod kątem wydajności rust axum, zjada wszystko inne na backendzie)
Używanie JS na backend jest niepoważne, a na
  • Odpowiedz
@daro1: Zależy co masz na myśli pod "tworzenie stron www". Jeśli backend, myślę że jeszcze długo PHP będzie potrzebny na tym polu. Jeśli frontend, to nie wiem, różnie może być. U mnie w robocie backenderzy nie pchają łap do frontendu, a frontend nie pcha łap do backendu. Tak więc PHP + SQL w sumie nadal wystarcza w zupełności.
  • Odpowiedz
całego ekosystemu a nie chciałbym się zmagać z armią programistów startując do pracy gdzie jest po 500+ CV.

@daro1: Tak było już 10 lat temu na programy stażowe do dużych/dobrych firm.
  • Odpowiedz
  • 0
@mariecziek: Zaciekawiło mnie to że w wielu stronach jak podejrzeć ich kod HTML z przeglądarki to niewiele jest tego HTML, w dodatku w jednej linii a jest link do jakiegoś app.js i to skompresowanego. Jakby praktycznie wszystkie elementy były dynamicznie generowane. No chyba że to domena tylko pewnej ilości firm stawiających na node. Kiedyś miałem ciekawy przypadek gdzie taka firma chciała uzależnić od siebie klienta w ten sposób żeby obsługa
  • Odpowiedz
@daro1: Może oni po prostu znali tylko tą technologię, a wcale nie próbowali uniezależnić klienta? Zazwyczaj firmy wybierały jedną technologię lub framework i wszystko robili na tym. Jedyną opcją na zmiany był brak wsparcia aktualnej technologii - w taki sposób w jednej z firm przeszliśmy z Zend 2 na Laravela i Symfony.
  • Odpowiedz
  • 0
@mariecziek: O ile pamiętam to zastrzegli sobie jakieś serwisowanie i obsługę portalu w umowie ale nie wiem co to były za technologie. Całkiem prawdopodobne że mogą być wybierane takie technologie żeby robota była zapewniona dla jakiejś konkretnej firmy.
  • Odpowiedz
Jakby praktycznie wszystkie elementy były dynamicznie generowane

Bo tak jest, w ten sposób operuje większość nowoczesnych frameworków typu Angular/React/Vue. Keywordy: SPA, virtual dom

No chyba że to domena tylko pewnej ilości firm stawiających na node

To
  • Odpowiedz
@daro1: Ogólnie nic się nie tworzy nic nie ma, c--j d--a kamieni kupa idź do Nvidii jak masz mózg podobno mają politykę, że nie zwalniają ludzi przynajmniej tak było do tej pory przyjdzie BlackRock zostanie większościowym udziałowcem weźmie kredyt na poczet działania spółki Huang zrobi exit plan. I wszystkich wywalą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@daro1:

Zaciekawiło mnie to że w wielu stronach jak podejrzeć ich kod HTML z przeglądarki to niewiele jest tego HTML, w dodatku w jednej linii a jest link do jakiegoś app.js i to skompresowanego.

Norma przy SPA.
  • Odpowiedz