Wpis z mikrobloga

Jakie polecacie anime (seriale jaki pełnometrażowe) dla europejskiego widza (im mniej japońskich udziwnień tym lepiej)?
Strasznie podobał mi się Death note, atak tytanów, coś tam w krainie bogów (według mnie wybitne dzieło kinematografii), latający zamek kogoś tam (według mnie wybitne dzieło kinematografii), fullmetal alchemist, krol szamanow, naruto, metropolis, ghost in the shell a druga część jest dla mnie jedną z najlepszych animacji/produkcji filmowych jakie kiedykolwiek oglądałem filozofia tam omawiana przypadła mi znacznie bardziej do gustu niż w jedynce, neo genesis evangelion, akira i to chyba wszystko.

#anime #filmy #animacja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElMurano: filmy Satoshiego Kona. Wszystkie to kino wysokich lotów. Poza tym Red Line Takeshiego Koike (inne jego dzieła też są ciekawe).
  • Odpowiedz
@ElMurano to ja dodam:
Grobowiec świetlików
Akira
Mononoke Hime
Generalnie polecam produkcje studia Ghibli ("Ruchomy Zamek Haoru" i "W krainie bogów" to filmy z tego studia)
Twórczość Satoshi Kun- Paprika, Perfect Blue, Tokio Godfathers, Millennium Actress
A z nowych produkcji proponuję zobaczyć jakie anime zdobywało nagrody w ostatnich latach.
  • Odpowiedz