Wpis z mikrobloga

Moja Naga Joloka dość mocno gubi kwiaty. Zazwyczaj papryki zawiązują się w połowie lub pod koniec sierpnia, kiedy temperatury na balkonie nie są tak ekstremalne.
Czy jest jakaś możliwość, żeby mimo wszystko zmniejszyć ten problem?
Może to kwestia jakiegoś składnika odżywczego?

#chili #ogrodnictwo #rosliny
FELIX90 - Moja Naga Joloka dość mocno gubi kwiaty. Zazwyczaj papryki zawiązują się w ...

źródło: IMG_1425

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FELIX90: za mała donica. U mnie dzieje się to samo z habanero.Jutro będę przesadzał. Jak wyjmiesz sobie z donicy to jestem pewien że jest jedna wielka zbita bryła korzeniowa. To nie sprzyja pobieraniu składników pokarmowych
  • Odpowiedz
@FELIX90: za mała donica jak na tak duży krzak. Matkę oszukasz, łojca oszukasz, natury nie oszukasz ¯\(ツ)/¯. Jutro będę przesadzał swoją to zrobię zdjęcie i zobaczysz jak to wygląda. Dwuletni krzak. Nawet mniejszy od twojego
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl: od początku miałem problem ze zrzucaniem kwiatów na wielu paprykach. Niezależnie od wieku i rodzaju donicy. Ktoś kiedys polecal oprysk z boru bodajże ale nie pamiętam i odszukać też nie potrafię.
  • Odpowiedz
@FELIX90: nie musisz na słowo wierzyć. Pokażę ci jutro jak to u mnie wygląda. Temperatura na pewno nie stanowi problemu. Chilli to rośliny tropikalne podobnie jak zwykła papryka. Nawet 40+ stopni nie robi na nich wrażenia. Ja używam nawozu npk z dodatkowymi składnikami jak boron, magnez, żelazo etc i są dokładnie takie same rezultaty. Żółknięcie i zrzucanie liści oraz odpadające kwiaty. Podobny problem miałem w zeszłym roku z innym chilli
  • Odpowiedz
@FELIX90: dlatego ja co roku na zimę przycinam krzaki, wyjmuję też z donicy i przycinam nożem bryłę korzeniową o połowę i rozpulchniam całość która pozostaje żeby zbita nie była. Teraz tego nie zrobię bo owocuje właśnie więc pozostało mi dać większą donicę. W grudniu będę ciął ponownie. Pokażę ci w sumie do jakiego stanu ja przycinam bo mam gdzieś chyba zdjęcie. Na zdjęciu widać stan z początku marca gdy po
asdfghjkl - @FELIX90: dlatego ja co roku na zimę przycinam krzaki, wyjmuję też z doni...

źródło: IMG_7024

Pobierz
  • Odpowiedz
@FELIX90: ja bym w sumie mógł trzymać je w ziemi cały rok ale nie mam zwyczajnie tyle miejsca więc chilli raczej w donicach trzymam. Słodką paprykę mam ino w ziemi cały rok bo klimat mi sprzyja
  • Odpowiedz
@FELIX90: zima mi nie straszna bo mieszkam na Krecie. Dlatego mówię też że temperatura to nie problem bo to co wy macie w Polsce przez kilka dni i nazywacie ekstremalnymi warunkami to u mnie jest przez pół roku dzień w dzień a są miesiące gdzie 40+ mam codziennie. W styczniu w dzień jest 20+ i może jest tylko tydzień czy dwa w lutym gdzie nad ranem temperatura spada do maks
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: nie no, bez jaj, przecież one potrafią obficie owocować nawet w mniejszych, a krzak wygląda ładnie i po miesiącu od przesadzenia to nie będzie jeszcze problem.

@FELIX90: Bhut ma kilkanaście % genów frutescens, więc może być bardziej kapryśny w stylu, że wcześniej było zbyt upalnie, a teraz jest zbyt suche powietrze albo za zimno w nocy. Jak miałem Peach Bhuta to też zawiązywał owoce nieco później od
  • Odpowiedz
@HansLanda88: nie chce mnie się już nawet dyskutować na ten temat. Obraz jest warty więcej niż tysiąc słów. Pokażę wam jutro jak wyglądają korzenie i resztą rośliny którą będę przesadzał akurat z identycznego powodu. Jeśli wyjął roślinę i taką zbitą bryłę korzeniową przełożył do większej donicy i ziemią obsypał to nie pomógł jej prawie nic tym zabiegiem bo większość korzeni i tak jest upośledzona ściskiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl:

bo to co wy macie w Polsce przez kilka dni i nazywacie ekstremalnymi warunkami to u mnie jest przez pół roku dzień w dzień a są miesiące gdzie 40+ mam codziennie

Pamiętaj, że mówimy o balkonie, gdzie jak jest lato i czyste niebo, to nie da się na niego wyjść a termometr pokazuje 50
  • Odpowiedz
@FELIX90: panie ja o odczycie z apki pogodowej mówię 30+ codziennie i 40+. W zeszłym roku było w szczycie 48.5 o temperaturze w słońcu nawet nie wspominam.
Kreta jest 300km od wybrzeża Libii. Na tę chwilę od 3 miesięcy nie spadła kropla deszczu. Trzy klimatyzatory nie dają w domu rady gdy jest 40+.
Turyści tu umierają z powodu upałów bo są na tyle nieroztropni żeby na plaży siedzieć.
I tak
  • Odpowiedz
  • 1
@asdfghjkl: ja rozumiem, że masz ciepło. Wiem jaki klimat jest na Krecie. Mój balkon nie równa się pogodzie na zewnątrz. Szklana balustrada robi za soczewkę. Pełne osłonięcie i brak wiatru również robi swoje. Od czerwca do końca sierpnia nie da się wyjść. Zima jak wyjdzie słońce potrafi być na balkonie 18 stopni. To nie jest kwestia kilku dni upałów tylko specyfiki tego budynku. Tak czy inaczej spróbuję z borem
  • Odpowiedz