Wpis z mikrobloga

Mirki pytanko. Jako że wielkimi krokami zbliża się mój urlop, jak prawdziwemu rodakowi przystało będę dalej wykańczał chatę (dom jednorodzinny dwulokalowy). W tym roku na cel idzie łazienka na piętrze. Chciałbym poznać opinie ekspertów z zakresu hydrauliki / instalacji, czy moja wizja jest możliwa do zrealizowania a więc w załączeniu są rzuty łazienki 3,65x2,85 jako że poddasze to skos (raczej nie ma znaczenia przy tym temacie). Deweloper doprowadził rurę kanalizacyjna i wodę oznaczoną szarym okręgiem, z kolei rury odplywowe(wizja jak chce je poprowadzić) są oznaczone kolorami: brązowym-WC, niebieskim-wanna, jasno zielonym-umywalka, pion jest oddalony jakieś 4m (na wizualizacji błąd) od wejścia kanalizacyjnego w tym pomieszczeniu. Czytając jakie są minimalne parametry z zakresu odległości poszczególnych przyborów od pionu od razu widać że są one przekroczone, dlatego też mój pomysł na pompo rozdrabniacz, za WC (zabudowane ps. Zrobię do niego rewizję), czy waszym zdaniem to rozwiąże problem, czy jest jakaś inna opcja, a może za bardzo biorę do siebie przepisy budowlane i zostawić sprawę grawitacji ;). Koniec końców i tak przyjdzie fizycznie instalator / hydraulik ale już teraz chce kupić sprzęt i go poinstalowac żeby widział do jakiego momentu musi poprowadzić wodę i odpływy #budownictwo #hydraulika #instalacjesanitarne #wykanczammieszkanie #mariobudowlaniec
Lewa_tywa - Mirki pytanko. Jako że wielkimi krokami zbliża się mój urlop, jak prawdzi...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@janznetu czyli w ogóle nie będzie potrzebny takim wypadku pomporozdrabniacz i grawitacja sobie poradzi jak będzie zachowane nachylenie 2 stopni na całej długości rury kanalizacyjnej? Bo boję się o kolanko 90 stopni i długość samej rury WC do pionu jakieś 10m, i czy ten zawór napowietrzający będzie mógł być zabudowany jak dam jakąś małą kratkę wentylacyjną w płytach?
  • Odpowiedz
@Lewa_tywa: wystarczy zawór napowietrzający, jak zachowasz prawidłowy spadek na rurach. Na rogu daj dwa kolana 45°. Teoretycznie możesz zrobić kratkę, przez którą będzie zasysane powietrze przy spłukiwaniu, ale jest na rynku coś takiego jak zawór napowietrzający podtynkowy. Jak wpiszesz w Googla, to wyskakuje od razu.
  • Odpowiedz
  • 0
@janznetu super dzięki za info, jeszcze tylko w gwoli ścisłości taki zawór podtynkowy może być montowany na obojętnie jakiej wysokości ważne aby był zlokalizowany wyżej niż odpływ WC czy wyżej niż cała instalacja (w tym wypadku odpływ umywalki) bo jeżeli mam go montować to chciałbym go umieścić gdzieś pomiędzy muszlą a wanną na tej wysuniętej ściance 1,2m, aaa i jeszcze to już chyba nie ma znaczenia że napowietrzacz ma dn (50/75)
  • Odpowiedz
ogólnie tam fizycznie będzie możliwość wejścia do wanny?

@Lewa_tywa: kiedyś wynajmowałem mieszkanko i była właśnie jak u ciebie wanna pod skosem, z wejściem nie było większego problemu za to wyjście to była niezła gimnastyka bo wanna jest wyżej niż podłoga. Nie szło wstać i trzeba było się obracać na kolana i dopiero wychodzić. Zanim to wszystko zrobisz to spróbuj postawić tą wannę i z niej wyjść byś nie musiał w
  • Odpowiedz
@Lewa_tywa: 75 wystarczy. Ja bym dał to odpowietrzenie na samym końcu za WC, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie zza kibelka podjechać rurą tam gdzie napisałeś. Inaczej może w misce bulgotać przy spłukiwaniu.
  • Odpowiedz