Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#oze
#praca

Podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat branży oze, bo tak się składa, że ostatnimi dniami miałem z nimi styczność i mam mieszane uczucia co do tego wszystkiego, a wyglądało to tak. Jako, że mam aktualnie dużo wolnego czasu i odłożonych kilka groszy, przez co nie mam ciśnienia na pieniądze, żona nieźle zarabia to postanowiłem spróbować własnych sił w tej branży. Oczywiście jest to najzwyklejsza w świecie akwizycja, chodzenie od drzwi do drzwi i próba sprzedania ludziom paneli. Jednak mowa tutaj o termomodernizacji budynku i nie ograniczamy się tylko do wymiany paneli, bo można sobie ocieplić budynek, wymienić okna i drzwi, wstawić nowy kocioł lub pompę ciepła a przy tym wziąć dofinansowanie w kwocie do 136 tysięcy. No to wszystko brzmi dobrze i można rzecz, że pomaga się ludziom uzyskać te dofinansowania, jednak coś tutaj nie daje mi spokoju. Widziałem się z kilkoma ludźmi z tej firmy i każdy zachwala jakie tutaj są pieniądze, przelewy po kilkadziesiąt tysiecy itp. Jedni pracują krócej, drudzy dłużej, na różnych stanowiskach. Generalnie łatwo o awans, ale nawet dyrektor chodzi po ludziach i sprzedaje te produkty. Oczywiście nie muszę nikomu mówić, że bardzo ciężko jest kogoś do tego przekonać. Ludzie są podejrzliwi, nie chcą tego, boją się, mają już dość, są zmęczeni tym tematem i wychodzi im już to uszami. Byłem na kilku spotkaniach jako obserwator, nie udało się podpisać umowy bo nie przeszły tam umowy kredytowe przez to, że klienci nie mieli zdolności. No jednym słowem strasznie to było wszystko wymęczone, dosłownie krew pot i łzy. Klient podczas podpisywania umowy kilka razy z tego się wycofywał i trzeba było ciągle walczyć, no tragedia. Stracone kilka godzin na spotkaniu a nic z tego nie wyszło. Moja żona jest mega negatywnie nastawiona do tej "pracy" i jej się nie dziwie, bo dla niej taka akwizycja jest słaba i określiła to pracę słowami "każdy pracuje i nikt nie zarabia" hehe i teraz dochodzimy do sedna tego mojego elaboratu. Każdy tutaj deklaruje mega zarobki, ale po tych ludziach nie widać tych pieniędzy :D No kurde jak ktoś zarabia kilkadziesiąt koła miesięcznie, albo chociażby te kilkanaście to nie jeździ po ludziach jakimś gruzem za 5 tysięcy złotych, nie kupuje najtańszego telefonu bo poprzedni już nadawał się na śmietnik a tutaj tak to wygląda. Kompletnie nie widać po pracownikach tych pieniędzy. Bardzo mi to wszystko przypomina sektę, wszyscy się jarają pieniędzmi ale nikt ich nie ma oprócz samej góry. Śmierdzi mi to trochę #frajerzymlm. Jak ktoś zarabia kupę szmalu albo chociażby zarabia dobrze to po nim jednak ten hajs widać no nie ma się co uszukiwać. Jak komuś nie zależy na dobrym samochodzie to kupuje nową chociażby Toyote Yaris, aby bezawaryjnie latać po ludziach a nie wozi się jakimś starym śmietnikiem dwudziestoletnim i mówi przy tym ile on zarabia. Nie chodzi w wymiętolonej, spranej koszulce Armaniego, tylko takich koszulek Armanich to ma na każdy dzień tygodnia po kilka sztuk. Ostatnia sprawa, te osoby które nie mają tych paneli to nie mają ich z jakiegoś powodu bo kto chciał mieć to już ma (może się mylę) i jest to zawsze powód finansowy, nie stać ich, nie mają zdolności kredytowej albo nie chcą tego montować z innych powodów no nie wiem, tak sobie to próbuję tłumaczyć na chłopski rozum. Ja wiem, że to jest handel i trzeba znaleźć się w miejscu i czasie aby to sprzedać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą branżą? Czy ktoś to sprzedaje po ludziach i jest zadowolony? Fajnie jakby wypowiedziały się osoby mające z tym do czynienia. Nie wiem kompletnie czego spodziewać się po tej pracy.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystko wynika z tego że wszedłeś wtedy gdy branża kurczy a nie rozwija. Zobacz sobie przyłączone moce
2019 1 GW (w sumie po 2019 było 1.5 GW)
2020 2 GW
2021 3.1 GW
2022 4.6 GW
2023
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim właśnie widzę, że w moim mieście jest najwięcej ofert tego typu. Nawet prace fizycznej się chowają. Zastanawia mnie jak tyle firm może funkcjonować skoro branża ma mocną zadyszkę. Na grupach PH często jak ktoś szuka pracy to zaznacza, że OZE go nie interesuje.
  • Odpowiedz