Wpis z mikrobloga

Witam, mieszkam w domu z instalacją c.o stalową. W kilku miejscach mam poprowadzone piony na poddasze i na ich końcach znajdują się stare odpowietrzniki. Chciałbym je wymienić na nowe. Mam aktualnie zamknięty główny zawór na grzejniki, lecz piec chodzi nadal na bojler. Pytanie czy jestem w stanie to zrobić bez spuszczania całej wody z instalacji? Czy wystarczy tylko spuścić trochę wody z grzejnika, który jest obok lub od razu odkręcać i łapać wodę ręcznikiem? Przypominam, że są to najwyższe punkty instalacji w domu. Prawdopodobnie pod odpowietrznikiem jest zawór zwrotny, ale chyba jego też by wypadało wymienić.

Z góry dzięki za porady, przejąłem jakiś czas temu obowiązki w domu i dopiero się uczę.

#hydraulika
ztakisam - Witam, mieszkam w domu z instalacją c.o stalową. W kilku miejscach mam pop...

źródło: temp_file4245295920716286608

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pytanie czy jestem w stanie to zrobić bez spuszczania całej wody z instalacji?

@ztakisam: oczywiście, że tak. Z resztą jak są odpowietrzniki to instalacja nie jest taka stara, albo już była przerabiana.
Naczynie wzbiorcze przeponowe czy otwarte? Trzeba spuścić wodę poniżej poziomu odpowietrzników: przy owartym naczyniu to cała objętość naczynia + to co w rurach ponad odpowietrznikami, przy instalacji zamkniętej to w zasadzie zredukowanie ciśnienia jeśli wszystkie odpowietrzniki są na
  • Odpowiedz