Wpis z mikrobloga

Aby pozbyć się pieńka po ściętym drzewie nawierciłem dziury wiertłem o średnicy 17mm na długość ok. 10-15cm. Wsypałem do tych nawierconych dziur preparat który przyspiesza kompostowanie. Myślicie, że to coś da?
#ogrodnictwo #dzialka #rod #ogrod
sopride - Aby pozbyć się pieńka po ściętym drzewie nawierciłem dziury wiertłem o śred...

źródło: 1000003582

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sopride: Pozbyłem się pni z leszczyn wlewając w nawiercone otwory kwas solny. Nie jestem w stanie określić w jakim czasie korzenie obumarły na tyle, że ręcznie można było wyciągnąć pnie, ale wiem, że ten sposób działa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kali_Fat: ja tam już nasypałem tego preparatu który przyspiesza kompostowanie. Szkoda, że nie znałem tego sposobu wcześniej, pewnie kwas szybciej by to załatwił
  • Odpowiedz
@sopride: da. mam podobny pieniek, ale mniejszy trochę. Jakos z pół roku temu nawierciłem w nim dziury i jedyne co robie to codziennie nalewam do nich wodę i obecnie wygląda tak, że do konca roku powinien spruchniec.
Zadnych dodatkowych rzeczy nie uzywam, bo w pobliżu mam rośliny które nie chce zeby ucierpiały
  • Odpowiedz
  • 0
kurła, dobry patent. Też mam pieniek do wykopania, kradnę pomysł. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: no jest dobry. Kwasu solnego unikaj itp., poniewaz spowoduje zmiane ph gleby. Jak będziesz cos chciał posadzić to będzie lipa
  • Odpowiedz
@sopride: Nie, musiałbyś to codziennie wodą polewać. U mnie po kilku latach się rozłożył taki korzeń. Najpierw go podlałem roundupem przez co zginął. Jak tego nie zrobiłeś to niedługo wyrosną pędy i nigdy to nie zgnije.
  • Odpowiedz
@sopride: Ja polałem roundupem nierozcieńcoznym co zabiło te drzewo. Potem trzeba obciąć drzewo do poziomu poniżej gleby i zasypać ziemią, polewać wodą. Dopóki te drzewo jest suche to latami się będzie rozkładać. Ja bym je podkopał i spróbował piłą wyciąć niżej. Suche drewno nie pruchnieje. Nawiercanie dobra opcja ale u mnie nawiercenie plus roundup spowodowało że po 2-3 latach nic się nie zmieniło. Będę teraz ścinał te pnie poniżej poziomu
  • Odpowiedz
Myślicie, że to coś da?

@sopride: Miałem podobną sytuację na cmentarzu. Niestety jak zostają korzenie, to drzewo potrafi się odrodzić. Pomogła saletra, kupiłem dwa kilogramy.
  • Odpowiedz