Wpis z mikrobloga

Przewodniczący Rezerwy Federalnej Jerome Powell, przemawiając w Economic Club of Washington, podkreślił, że gospodarka radziła sobie dobrze w ciągu ostatnich kilku lat, ale oczekuje się, że w tym roku spowolni, a inflacja będzie nadal rosła. Zauważył poprawę inflacji dzięki ostatnim lepszym odczytom i podkreślił zaangażowanie Fed w podejmowanie decyzji opartych na danych, na które nie ma wpływu polityka. Powell wspomniał również, że rynek pracy nie jest napięty niż przed pandemią, a nieoczekiwane osłabienie spowodowałoby reakcję Fed. Powtórzył, że czekanie, aż inflacja osiągnie cel 2% przed obniżką stóp byłoby zbyt późne. Powell pozostanie na stanowisku do maja 2026 r. i uważa, że twarde lądowanie jest mało prawdopodobne.

Twarde lądowanie nie jest najbardziej prawdopodobnym scenariuszem.
Fed byłby zadowolony z większej liczby pozytywnych niespodzianek dla gospodarki.
Początkowa inflacja była napędzana popytem na towary i początkowo wyglądała na przelotną; Fed przeszacował, jak szybko gospodarka wróci do normy.
Gdyby w USA doszło do nieoczekiwanego osłabienia na rynku pracy, zasługiwałoby to na reakcję Fed.

#gielda
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zaangażowanie Fed w podejmowanie decyzji opartych na danych, na które nie ma wpływu polityka.

@mezzanine:
Jaki to jest farmazoniarz to się w głowie nie mieści. Imbecyl jak Glapa
Powell Amerykanom to może wmówić dosłownie wszystko przecież i tak jedyne co ich obchodzi to NFL albo NBA. Jak to nie ma wpływu przecież od pół roku bredzi o obniżkach ( ja natomiast cały czas z uporem maniaka twierdziłem żeby o tym
  • Odpowiedz
@Questorius tak lubisz wklejać swoje wysrywy, to wez podrzuc te, w których tak przekonywałeś, ze żadnych obniżek w 2024 w USA na pewno nie będzie, bo spamowales swego czasu tag dzień w dzień tego typu wysrywami
  • Odpowiedz
@maniek74:
I w końcu się z tobą mogę zgodzić bo dokładnie to mówiłem. Z resztą właśnie o tym piałem wyżej
Ty żyjesz pod kamieniem czy co? (bo że na zasiłku to wiem)
Od początku tego roku pisze że nie będzie żadnych obniżek a miało ich być ich kilka, czy te obniżki są razem z nami w pokoju? Oraz że jeśli takie będą to tylko i wyłącznie ze złych powodów!!!!!

Jak tam twoja
  • Odpowiedz
@Questorius haha, jeszcze max. miesiąc temu pisałeś, ze absolutnie żadnych obniżek w tym roku nie będzie

pokaz wpis, gdzie naganialem na XTB na górze, jeśli już, to jak szło bokiem przez rok po 15-20 zł, kto się wtedy załapał, ten ma stopę zwrotu taka, jakiej ty nigdy nie osiągnąłeś na żadnej pozycji
  • Odpowiedz