Wpis z mikrobloga

Dentyści to scam!

Ufacie swoim dentystom? Ja ostatnio zmieniłam dentystę po tym jak naciągnęła mnie na jakieś dodatkowe zdjęcie, żeby lepiej było widać czy ząb jest do roboty czy nie. Wczoraj byłam u tego nowego na przeglądzie i nie miałam nic do roboty, ale nie ufam dentystom do tego stopnia, że przeszło mi przez myśl, żeby umówić się do innego, żeby sprawdzić czy faktycznie wszystko jest ok czy może jednak mi coś znajdzie do zrobienia. #dentysta #stomatologia
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PrzegrywNaZawsze: moja mi kiedyś zrobiła nie tego zęba, na który się umawialiśmy xD ale po godzinie leżenia plackiem z rozdziawioną japą nie miałem siły się kłócić, dopiero po wyjściu z gabinetu do mnie dotarło, co się o------o. Autentycznie dentysta może ci zrobić nie ten ząb, co trzeba, i skasować za niego rachunek, p------e.
  • Odpowiedz
Kiedyś pojechałam do dentysty z cholernym bólem zęba i to jeszcze w niedzielę. Zrobili mi rentgen i babeczka stwierdziła, że trzeba rozwiercić dwójkę a tam mam koronę), no to mówię, że chyba się nie zdecyduje bo we wtorek miałam wizytę u mojego dentysty. Za wizytę zapłaciłam 250 Zeta i wiecie co? By mi rozwiercila nie ten ząb. Okazało się, że to jedynka bolała. Czasami jednak warto zasięgnąć drugiej opinii.
  • Odpowiedz
Kiedyś pojechałam do dentysty z cholernym bólem zęba i to jeszcze w niedzielę. Zrobili mi rentgen i babeczka stwierdziła, że trzeba rozwiercić dwójkę a tam mam koronę), no to mówię, że chyba się nie zdecyduje bo we wtorek miałam wizytę u mojego dentysty. Za wizytę zapłaciłam 250 Zeta i wiecie co? By mi rozwiercila nie ten ząb. Okazało się, że to jedynka bolała. Czasami jednak warto zasięgnąć drugiej opinii. @PrzegrywNaZawsze
  • Odpowiedz
@Ertrael O to też miałam taką sytuację, że po usunięciu ósemki zrobił mi się obrzęk i straszny ból. Pojechałam tam gdzie robili i babka powiedziała, że trzeba kanałowo zęby leczyć. Pojechałam do innego dentysty (nie byłam pacjentką a przyjął mnie tego samego dnia) i okazało się, że zrobił się ropień po ekstrakcji ósemki, ogarnął mi to od ręki i po bólu. A babka mi kanałowe chciała robić xD
  • Odpowiedz
  • 1
@PrzegrywNaZawsze Mnie się ostatnio zdarzyło, że dentysta wykonał zabieg bez mojej zgody. Jeden z podstawowych błędów lekarskich. Zrobił coś niby ekstra. Oczywiście dla kasy. Czuję się oszpecony od 6 miesięcy. Zrozumiał swój błąd. Sam zgłosił to do swojego ubezpieczenia. Oczywiście ubezpieczyciel się wypial przedstawiając jakaś analizę z czapy. Serio tak oderwana od rzeczywistości, że ja nie. Jakby Tadek... to nie ta sprawa. Zastanawiam się nad zgłoszeniem gościa na policję o przestępstwo.
  • Odpowiedz
@PrzegrywNaZawsze: to absurdalne nazywać pogłębienie diagnostyki naciąganiem. Jakbyś poszła do rodzinnego z jakimś problemem i wysłał cię na badania, to byś nie widziała problemu. A od dentysty oczekujesz, że będzie zgadywał co ci dolega.
Przed wdrożeniem leczenia trzeba dokładnie zbadać pacjenta, żeby móc zaplanować właściwe leczenie. Zdjęcie rtg jest podstawą diagnostyki, przy przeglądzie wielu rzeczy nie widać. Czasem ząb wygląda okej, a na zdjęciu rtg widać, że pod wypełnieniem jest
  • Odpowiedz
@Jgruyf: tak z ciekawości, co Ci ubezpieczyciel odpisał? Może to jakieś typowe p---------e żeby Cię spławić. Kiedyś w przypadku samochodu się odwołałam od debilnej decyzji i dostałam normalną wypłatę odszkodowania.
W pierwszej kolejności w takiej sytuacji należy porozmawiać z Rzecznikiem praw Pacjenta. Są bardzo pomocni.
  • Odpowiedz
@PrzegrywNaZawsze no mogła. Ale tak właściwie to to zrobiła, skoro powiedziała że widzi ubytek, ale dla pewności zrobi zdjęcie. To bardzo dobre postępowanie, mogła rozwiercić zęba "na ślepo" i stwierdzić potem, że jednak nic nie było.
Nie ma za bardzo czego się tu przyczepić, poza tym że mogła poświęcić więcej czasu na wytłumaczenie czemu diagnostyka radiologiczna jest ważna.
  • Odpowiedz