Wpis z mikrobloga

#pocztapolska #pocztex już mi ręce opadają, nie wiem czego się spodziewać, paczka wysłana 02.07.24 zaraz konczy się 11.07 i nawet nie dotarła do kraju docelowego, wczoraj dzwoniłem na pocztex i mi powiedziała tyle co sam wiem z appki a jak nie to reklamacja. Ostatecznie w poniedziałek będę dzwonił tam bo podejrzewam, że nic się nie zmieni i jak ta reklamacja wygląda jak im udowodnić, że w paczce było rzeczy na 1k PLN xD?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@gorzki99: no tu jest pierwszy fuck up i ostatni, po prostu chciałem się dowiedzieć jak w takim przypadku dojść do tego, żeby im udowodnić swoje niechlujstwo będące przyczyną mojej straty materialnej
  • Odpowiedz
po prostu chciałem się dowiedzieć jak w takim przypadku dojść do tego, żeby im udowodnić swoje niechlujstwo będące przyczyną mojej straty materialnej

@hanys1dwa3: Zapomnij.

Zapomniales ze to budzetowka a nie privat?

PP jest nietykalna.
  • Odpowiedz
@hanys1dwa3: Moge.
Raz zamoawialem gre na PC. na plycie. przyszla z uszkodzonym pudelkiem i porysowana plyta. Na szczescie plyte dalo sie odczytac.

Raz zamawialem usluge "list polecony" (czyli po polskiemu - dostarczyc do drzwi). A co dostalem w zamian? AWIZO. Zaplacilem wiecej zeby dostac do drzwi a dostalem awizo. Zabawa polegala na tym ze mialem wtedy noge w gipsie i z domu nie wychodzilem. I musialem pokustykac na poczte z
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: przykra sprawa. Ja specjalnie wysłałem w tamtym tygodniu bo było dobre okno pogodowe, żeby słodycze się nie rozpadły. Jaka temperatura była w tym tygodniu to każdy wie. Katastrofa. W ogóle po takim czasie oczekiwania nie wiem czy w ogóle dojdzie ta paczka
  • Odpowiedz
@hanys1dwa3: Miras ale tu nie chodzi o to co wysylasz i w jakich warunkach.
Tu chodzi o to ze wysylasz PP.

Oni potrafia wrzucic awizo do skrzynki jak siedzisz z noga w gipsie w domu (a zaplaciles za polecony z dostawa do drzwi - leniom sie nawet na drugie pietro nie chce wejsc)

Oni potrafia awizo w paczkomacie zostawic (serio - potwierdzil to nawet rzecznik pp - ze takie cos
  • Odpowiedz
@hanys1dwa3:
Zacznijmy od tego, że Pocztex to tylko i wyłącznie przesyłki krajowe, a jego odpowiednikiem w przypadku paczek zagranicznych jest EMS.

Po drugie, status sprawdza się na stronie poczty kraju docelowego, nie każdy kraj przekazuje info do innych krajów. W przypadku Czech śledzenie od granicy powinno być na stronie Poczty Czeskiej https://www.postaonline.cz/en/trackandtrace

Po trzecie, śledzenie na stronie PP jest obecnie dość ubogie. Dużo więcej info, jest udostępniane po API, więc warto sprawdzić
  • Odpowiedz
@gorzki99:

Motyw z awizem w automacie SwipBox (to nie był automat należący do PP), był jeden w Polsce. A powód był banalny, paczka nie zmieściła się do skrytki. Błąd tutaj popełnił kurier Pocztexu, który zamiast kliknąć na swoim tablecie, że paczka jest za duża, to klikał, że doręczył i zostawił w środku awizo. Jakby oznaczył poprawnie, to adresat dostałby powiadomienie o przekierowaniu przesyłki do placówki i nie musiał fatygować się
  • Odpowiedz
@pcela: Dziekuje za obszerna odpowiedz. Nie wnikam kto, co i dlaczego. Fakt byl taki ze bylo awizo w paczkomacie. Nigdy nie mialem awiza w paczkomacie inpostu.

Ale skoro masz tak obszerne wyjasnienia to wyjasnij to:

Czekam na list polecony (list nie paczke). A ze mam noge w gipsie to nie wychodze z domu. Matka wraca z roboty (to byla ostatnia klasa technikum - mialem 20 lat i mieszkalem z rodzicami)
  • Odpowiedz
@gorzki99:
Ciężko powiedzieć, ale mam ten sam problem u siebie. Listonosz to tylko awiza roznosi (choć jak go kiedyś trafiłem, to okazało się, że ma ze sobą listy, ale i tak zostawia awiza). Im chyba prościej i szybciej jest wystawić awizo i niech się w placówce męczą. U rodziców zaś Poczta działa praktycznie bez zarzutów, listonosz już ze 25 lat chodzi po rejonie, wszystko przynosi do domu.

A i w
  • Odpowiedz
Czyli płaci się za to, że nadawca dostanie kwitek, że nadał i za to, że adresat musi podpisać się przy odbiorze.

@pcela: Ok zgoda.

Ale jako nadawca co zakladasz? Bo ja to ze skoro adresat ma odebrac to list zostanie mu doreczony. Usluge doreczenia listow wykupilem. A nei usluge pojscia adresata na
  • Odpowiedz
  • 0
@hanys1dwa3
Jak nie była zadeklarowanej wartość, to odszkodowanie za utratę oblicza się zgodnie z przepisami UPU. Nie ma tu znaczenia ile w rzeczywistości była warta przesyłka.
W przypadku twojej paczki wychodzi ok. 287 zł + opłata za nadanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@hanys1dwa3
Akurat kwota odszkodowania jest jednakowa we wszystkich. Czyli jakbyś np nadał paczkę w Niemczech i ona zagięła, to otrzymasz tyle samo w SDR przeliczone na euro.
  • Odpowiedz