Wpis z mikrobloga

Widział ktoś adapter do #parkside 20V aby można było zamiast z akumulatora zasilać urządzenie z gniazdka 230V?

Czyli: gniazdo 230V -> przetwornica 230 AC na 20V DC -> przewód np. 2-3m -> adapter wpinany zamiast zasilacza.

Przetwornice z 20V -> 230V widziałem u chińczyka, ale w stronę która mnie interesuje nie.
Awaryjnie bym potrzebował takiego adaptera, jak muszę dłużej wykonać jakaś pracę na mocno prądożernych urządzeniach (szlifierka kątowa, szlifierka ścierna.....) Akumulator 4Ah przy nich wysiada po 10-15min, a szczególnie przy ściernej czy nałożonych włosach murzyna na kątową trochę mnie wkurza.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gchmurka: Taka przetwornica to po prostu zasilacz impulsowy na 20 V - np taki, choc nie wiem jaki prad chwilowy moze wziac urzadzenie.

Wiekszy problem moze byc z ogarnieciem tego, czy urzadzenie dodatkowymi pinami nie czyta czegos z BMSa baterii - i bez tego sie nie zalaczy. Wtedy to troche rzezba, ale podpinajac 20V pod zaciski obecnych ogniw (usuwajac je wczesniej) byc moze by to dzialalo...
  • Odpowiedz
@gchmurka: Można zrobić chałupniczo:

Kup jakiś zasilacz do laptopa z 20V, utnij kabel.
Potem z jakiejś padniętej/taniej baterii pasującej do urządzenia wywal ogniwa i przylutuj kabel zasilacza do blaszek w środku

Nie wiem czy ci będzie pasować takie rozwiązanie, ale ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@gchmurka: Do Parkside nie widzialem nigdy gotowego rozwiazania - moze chinczyki cos maja.

Ale jesli mowisz ze do Makity jest taki zestaw - no to moze kupno adaptera z Makita -> Parkside i polaczenie tego w ten sposob?
  • Odpowiedz
  • 0
@ch1nczyk: hmm przejściówka przejściówką przejściówkę pogania ;(
no nic chyba sobie jednak zrobię sam skoro nie ma gotowca, a potem będę sprzedawał na allegro zarabiając miliony, zanim chińczyki nie zrobią swojej.
  • Odpowiedz
@gchmurka: Najszybciej tak jak @skdk pisal - padnieta oryginalna bateria i wylutowanie ogniw. Wtedy odpada ci jakiekolwiek drukowanie 3d, dopasowywanie stykow itd. Jak zrobisz to wez zawolaj bo jestem ciekaw czy ruszy bezproblemowo.
  • Odpowiedz