Aktywne Wpisy
__MadCat +10
Obecnie nie posiadanie SUVa na daily to jak jeżdżenie furmanką w latach 90tych, przemawia za tym jedynie argument ekonomiczny #changemymind
Mamy do wyboru małe suvy, duże suvy, tanie suvy, suvy premium, suvy coupe, suvy z drzwiami bez ramek, suvy sportowe, suvy terenowe, elektryczne suvy, suvy z v8 pod maską, nawet wyroby suvopodobne, a dalej istnieją ludzie, którzy wybierają na daily uber nie praktycznie, nie wygodne, niskie auta.
Rozumiem mieć jakieś fajne sportowe
Mamy do wyboru małe suvy, duże suvy, tanie suvy, suvy premium, suvy coupe, suvy z drzwiami bez ramek, suvy sportowe, suvy terenowe, elektryczne suvy, suvy z v8 pod maską, nawet wyroby suvopodobne, a dalej istnieją ludzie, którzy wybierają na daily uber nie praktycznie, nie wygodne, niskie auta.
Rozumiem mieć jakieś fajne sportowe

malachit9 +18
Badania pokazują wprost że im dłużej kobiety pobierają edukację w tym niższą mają dzietność.
U nas kobiety marnują swoje najbardziej płodne lata życia na nic niewartych kierunkach studiów takich jak socjologia kulturoznawstwo itp.
Czy naprawdę potrzebujemy żeby zwykła HRówka miała studia z psychologii?
Naprawdę to jest takie konieczne do rekrutowania ludzi na magazyn czy produkcję?
Czy naprawdę do wydawania książek z biblioteki trzeba studiować bibliotekarstwo? Przecież tego da się nauczyć średnio rozgarnięta osobę w dwa tygodnie.
Te
U nas kobiety marnują swoje najbardziej płodne lata życia na nic niewartych kierunkach studiów takich jak socjologia kulturoznawstwo itp.
Czy naprawdę potrzebujemy żeby zwykła HRówka miała studia z psychologii?
Naprawdę to jest takie konieczne do rekrutowania ludzi na magazyn czy produkcję?
Czy naprawdę do wydawania książek z biblioteki trzeba studiować bibliotekarstwo? Przecież tego da się nauczyć średnio rozgarnięta osobę w dwa tygodnie.
Te
źródło: IMG_6816
Pobierz

Planuję światło w gwiazdę a do włączników dać skrętki tak aby móc dowolnym włącznikiem sterować + telefon/automatyzacje. O ile światło zewnętrzne/schodowe/korytarz/salon/sypialnia warto - bo można automatyzacje, można z różnych miejsc robić włącznik bez schodowych i krzyżowych (szczególnie klatka schodowa czy sypialnia). Tak zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania w pozostałych pokojach, czujników ruchu/obecności póki co nie przewiduję a wchodząc do pokoju i tak muszę włączyć światło a czy to będzie klasycznie czy "smart" to raczej bez różnicy, nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł na sterowanie światłem w zwykłym pokoju czy też lustra w łazience lub wyspy kuchennej. No ale może się mylę?
#smarthome #homeassistant #elektryka #inteligentnydom
@Mikseth: Bez sensu jest inaczej. Najczęściej używaną automatyzacją dotyczącą oświetlania jest gaszenie wszystkiego a nie "wszystkiego poza tą jedyną lampką" do której muszę się wygrzebać z kołdry albo wrócić spod drzwi gdy wychodzę.
@Mikseth: też tak myślałem na etapie kładzenia instalacji, teraz muszę te punkty ratować protezami w stylu zigbee. Rób wszędzie, zastosowań jest pierdylion.
To zapewne macie "dzwonkowe" włączniki? Jakieś macie funkcje, że np. dłuższe przytrzymanie załącza cały żyrandol przykładowo czy dajecie podwójny? Chodzi mi o to, żeby każdy umiał sobie ogarnąć oświetlenie a nie tylko ja ( ͡º ͜ʖ͡º)
Robiliście odstęp między prądowymi a skrętkami od tych włączników? Teoretycznie się da
@Mikseth: w większości tak. Nie wszędzie.
źródło: PORTFOLIO
PobierzNo i spięcie całego oświetlenia w jeden moduł
Innym pomysłem, który przychodzi mi do głowy (tak czy tak będzie w gwiazdę ale oprócz puszek głębokich) to wszędzie skrętki tylko nie wszystkie obwody pod sterownik smart a pod jakiś zwykły przekaźnik 12/24V, który zawsze w razie czego można będzie przepiąć/jak się uszkodzi to tylko ten jeden.