Wpis z mikrobloga

Czy jest sens robić smart każdy punkt świetlny w domu? Może jakieś rady praktyczne/ktoś już ma X lat i jest coś w stanie powiedzieć?

Planuję światło w gwiazdę a do włączników dać skrętki tak aby móc dowolnym włącznikiem sterować + telefon/automatyzacje. O ile światło zewnętrzne/schodowe/korytarz/salon/sypialnia warto - bo można automatyzacje, można z różnych miejsc robić włącznik bez schodowych i krzyżowych (szczególnie klatka schodowa czy sypialnia). Tak zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania w pozostałych pokojach, czujników ruchu/obecności póki co nie przewiduję a wchodząc do pokoju i tak muszę włączyć światło a czy to będzie klasycznie czy "smart" to raczej bez różnicy, nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł na sterowanie światłem w zwykłym pokoju czy też lustra w łazience lub wyspy kuchennej. No ale może się mylę?

#smarthome #homeassistant #elektryka #inteligentnydom
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mikseth: no ja żałuję co do co najmniej połowy punktów że nie mam ich usmartowionych, bo widzę pełno opcji automatyzacji: gaszenie wszystkiego jak idę spać czy sceny. Powoli to nadganiam montując w puszkach przekaźniki, ale gdybym wiedział na początku ile się da zrobić to bym się nie zastanawiał.
  • Odpowiedz
Czy jest sens robić smart każdy punkt świetlny w domu?

@Mikseth: Bez sensu jest inaczej. Najczęściej używaną automatyzacją dotyczącą oświetlania jest gaszenie wszystkiego a nie "wszystkiego poza tą jedyną lampką" do której muszę się wygrzebać z kołdry albo wrócić spod drzwi gdy wychodzę.
  • Odpowiedz
@Mikseth: Ja nie mam problemu robię sobie na dopuszkowych przekaźnikach więc jak będę potrzebował to dodam :), ale finalnie raczej dam wszędzie. Np. teraz czekam na przyjazd kolejnych przekaźników bo jednak w gabinecie by mi się przydała czasem opcja włączania bo mi się tyłka nie chcę podnosić :)
  • Odpowiedz
Tak zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania w pozostałych pokojach,

@Mikseth: też tak myślałem na etapie kładzenia instalacji, teraz muszę te punkty ratować protezami w stylu zigbee. Rób wszędzie, zastosowań jest pierdylion.
  • Odpowiedz
  • 0
@aso824: @dran2 @lobo @Jarek_P Dzięki, namówiliście ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To zapewne macie "dzwonkowe" włączniki? Jakieś macie funkcje, że np. dłuższe przytrzymanie załącza cały żyrandol przykładowo czy dajecie podwójny? Chodzi mi o to, żeby każdy umiał sobie ogarnąć oświetlenie a nie tylko ja ( ͡º ͜ʖ͡º)

Robiliście odstęp między prądowymi a skrętkami od tych włączników? Teoretycznie się da
  • Odpowiedz
To zapewne macie "dzwonkowe" włączniki?

@Mikseth: w większości tak. Nie wszędzie.

Jakieś macie funkcje, że np. dłuższe przytrzymanie załącza cały
  • Odpowiedz
@Mikseth: Jak masz ochotę pójść w homeassistant albo cos protego typu supla oraz planujesz instalacje w gnwiazdę to polecam swoje sterowniki typowo pod smarthome do rozdzielni. Jak coś to zapraszam na smartbob.pl i na priv. Mogę też ogólnie pomóc przy planowaniu i powiedzieć co można, co się przyda a co nie.
SmartBobAutomatyka - @Mikseth: Jak masz ochotę pójść w homeassistant albo cos protego...

źródło: PORTFOLIO

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartBobAutomatyka: @aso824 @lobo @Jarek_P No z jednej strony tak, ale żeby to wszystko super działało to jeszcze kupę kasy trzeba na jakieś dodatkowe czujniki (co pewnie będzie dopiero za jakiś czas). Teraz mam w jednym pokoju sterowanie światłem i każdym gniazdkiem i praktycznie teraz jakbym to robił od nowa to połowy bym nie robił "smart" bo nie widzę zastosowania..

No i spięcie całego oświetlenia w jeden moduł
  • Odpowiedz
@Mikseth: @aso824 @lobo @Jarek_P Oczywiście że jest sens robić światło jako całość smart, prosty przykład idziesz spać i jednym guzikiem gasisz światło. Jak ktoś ma duży dom to szansa że w jakimś pokoju coś się świeci jest bardzo duża. Jeżeli ktoś boi się że sterownik uszkodzi się i straci kontrolę nad światłem zawsze może zrobić całe oświetlenie na smart + bistabilne (np. epn524) wtedy idzie zrobić że
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartBobAutomatyka: Najlepsze rozwiązanie z tymi bistabilnymi ale to kolejne miejsce w rozdzielnicy i kolejne koszta ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Innym pomysłem, który przychodzi mi do głowy (tak czy tak będzie w gwiazdę ale oprócz puszek głębokich) to wszędzie skrętki tylko nie wszystkie obwody pod sterownik smart a pod jakiś zwykły przekaźnik 12/24V, który zawsze w razie czego można będzie przepiąć/jak się uszkodzi to tylko ten jeden.
  • Odpowiedz
@Mikseth: Najprościej też mieć zapas w domu sterowników i znać swój system. Jak ktoś zleci instlacje jakiegoś grentona/ampio itp. i się kompletnie na tym nie zna to nic dziwnego że będzie narzekać jak mu coś padnie i będzie czekał kilka dni na serwisanta. Zawsze też można planować system tak żeby w razie awari mieć możliwość obejścia sterowania w prosty sposób.
  • Odpowiedz