Kupiłem od flipera taki kurnik i mamy teraz drobne niesnaski przy odbiorze. Mianowice przez całą długość kurnika przy podłodze odstaje fundament na około 30 cm szerokości i 40 wysokości. Wysokość między sufitem a tym gzymsem jest w zakresie 1:40 a 2:20 cm. Pytanie czy zalicza się on do elementu ściany czy podłogi ? Jeśli podłogi to według iso wezmę 50% jego powierzchni, ale jeśli ściana - znalazłem gdzieś taką interpretację to 0. #budownictwo #prawobudowlane #prawo #kurnikiinwestycyjne
@3wolny wydaje mi się że mogłem użyć tu słowa gzyms, ale nie jestem specjalistą więc chodzi o fundament. @przemax jestem spokojny. A więc wzdłuż całego mieszkania wystaje fundament. Na około 30 cm głębokości/szerokości i 40 cm wysokości. Zabiera on około 1,5 m kwadratowego. Czy zalicza się on do powierzchni użytkowej mieszkania czy można potraktować go jako ścianę.
@PerKamil płaciłeś za każdy metr podłogi czy coś przeliczane było
możemy wyróżnić trzy sposoby obliczania powierzchni użytkowej ze względu na wysokość pomieszczenia/kondygnacji:
powyżej 2,20 m – zalicza się w całości do powierzchni użytkowej, w świetle od 1,40 m do 2,20 m – zalicza się w 50 % do powierzchni użytkowej, poniżej 1,40 m – pomija się przy ustalaniu powierzchni użytkowej.
@kilobajt tak to jest właśnie norma iso o której mówię początkowym poście i którą znam. Niemniej jednak usłyszałem od geodety opinie że tego typu fundament może być traktowany jako element ściany a nie podłogi, wtedy bierze się 0% jego powierzchni
@PerKamil: zawsze jak robisz rzut albo liczysz powierzchnię to przyjmuje się wysokość do pomiarów na wysokości 1 metra od posadzki. Skąd to wiem, tego nie pamiętam, więc źródła nie podam.
Teraz ze zdjęcia jest wszystko jasne, bo element który pokazałaś to nie jest fundament a ewentualnie ściana fundamentowa. Takiej sytuacji już dawno nie widziałem i strzelam że masz zmienną technologię wykonanych ścian. Ciężko byłoby na to wpaść po twoim pierwszym
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzmożemy wyróżnić trzy sposoby obliczania powierzchni użytkowej ze względu na wysokość pomieszczenia/kondygnacji:
powyżej 2,20 m – zalicza się w całości do powierzchni użytkowej,
w świetle od 1,40 m do 2,20 m – zalicza się w 50 % do powierzchni użytkowej,
poniżej 1,40 m – pomija się przy ustalaniu powierzchni użytkowej.
Teraz ze zdjęcia jest wszystko jasne, bo element który pokazałaś to nie jest fundament a ewentualnie ściana fundamentowa. Takiej sytuacji już dawno nie widziałem i strzelam że masz zmienną technologię wykonanych ścian. Ciężko byłoby na to wpaść po twoim pierwszym