Wpis z mikrobloga

Mam pytanie - czy to jest złamanie RODO przez Microsoft?

Od 2 tygodni staram się usunąć konto Azure zarejestrowane na swoje imię, nazwisko i email (email zawiera moje imię i nazwisko). Sam nie mogę tego zrobić, trzeba to zgłosić przez support.
Artykuł 17 GDPR (RODO) – Prawo do usunięcia danych („prawo do bycia zapomnianym”) gwarantuje mi, że powinno to być chyba możliwe? Tymczasem jakiś hindus z Microsoftu pisze mi, że może usunąć tylko płatność, a imie, nazwisko i email nie. Czy to złamanie RODO?

#rodo #gdpr #microsoft #prawo
aleksc - Mam pytanie - czy to jest złamanie RODO przez Microsoft?

Od 2 tygodni stara...

źródło: rodo

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aleksc: niekoniecznie. Firmy wywodzą z art 17, ust. 3, litera e) " do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń", że część danych mogą sobie pozostawić do ochrony roszczeń jakie mogą mieć wobec Ciebie, lub jeśli ty wyjdziesz z roszczeniem wobec Microsoftu.
  • Odpowiedz
  • 0
@LebronAntetokounmpo: tak, ale to muszą być dane zapisane w oddzielnej historii. Inaczej ja nie byłbym w stanie nigdzie założyć nowego konta, co ma miejsce w tym wypadu skoro nie chcą mi usunąć konta z emailem.
  • Odpowiedz
@aleksc: Co masz na myśli z tą osobną historią?

Być może oni przechowują po prostu minimum danych, w ramach uzasadnionego interesu.
Rejestrują kto miał konto i na jaki adres i tyle.

Być moze.
  • Odpowiedz
  • 2
@graf_zero: sam pracuję przy tworzeniu aplikacji i u nas jak użytkownik usuwa konto to jakieś jego podstawowe dane minimalne wynikające z RODO i prawa lądują w osobnej tabeli, do której aplikacja nawet nie ma dostępu (może tylko tam zapisywać, ale nic odczytywać) i są tam przez jakiś czas trzymane, to wszystko było konsultowane z działem prawnym żeby nikt do nas się nie przyczepił. Więc user może w kółko tworzyć i
  • Odpowiedz
@aleksc: No oni mają inny dział prawny. Jeśli regulamin nie umożliwia "w kółko tworzeni i usuwania konta", to firma zachowuje takie dane aby to zrealizować.
  • Odpowiedz