Wpis z mikrobloga

Wykopki, typek mi obtarł zderzak w moim staruszku. Leciwy, no ale jednak auto.
Obtarł na tyle, że zerwał zaczepy zderzaka, złamał grill i zaślepka od spryskiwaczy ksenonów poszła się kochać no i przestały świecić lampy przeciwmgłowe.
Przyjechał rzeczoznawca, pomierzył popatrzył no i dzisiaj proponują mi ugodę. Bez pokazania mi jakichkolwiek wyliczeń czy cokolwiek.
Brać to? Czy prosić o dane? Odwoływać się? Co mogą mi zrobić jak powiem NIE TO ZA MAŁO?

Autko to lexus is 300 z 2002 roku

#oc #ubezpieczenia #szkoda #lexus #is300
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kidi1: No ale mam prosić na jakiej podstawie wyliczyli to? Auto za stare, żeby zrobić to w serwisie bezgotówkowo. Bo części zamiennych nawet może nie byc. Jak to ugryźć? Generalnie wiadomo, dołożą to się porozumiemy.
  • Odpowiedz
@JesMan: ile ci zaproponowali? Jestes w stanie za te pieniadze naprawic to? Wylicz sobie nawet na czesciach uzywanych ile to wyjdzie + dolicz koszty robocizny i im to napisz.
  • Odpowiedz
@JesMan: oddajże to na bezgotówkową naprawę w ASO i poproś o auto zastępcze. Na cholerę się użerać jak nawet nie wiesz ile za to krzyknąć i za ile realnie Ci to mechanik zrobi (i czy zrobi dobrze)?
  • Odpowiedz
@JesMan: zobacz ceny używanych elementów, które masz do wymiany, dodaj do tego malowanie w kolor i przedstaw jako kontrofertę, bo raczej w tym 4k się nie zmieścisz.

Ziomek miał tego is300 sc, zresztą kupionego za moją namową. Kocham to autko, szczególnie zegary
  • Odpowiedz
@JesMan: Podjedź do dwóch warsztatów i poproś o wstępną wycenę, popatrz na ceny tych części na olx/otomoto bo pewnie w ASO już nie mają. Jestem w tej samej sytuacji, wczoraj odpisałem ubezpieczycielowi bo wstępną wycenę zrobili tylko na podstawie zdjęć, po moim odwołaniu już zaproponowali ponad 150% początkowej wyceny i sam się zastanawiam co robić, podałem im kwotę jaką wg mnie potrzebuję a oni zaproponowali 3 stówki niższą, jako ich
  • Odpowiedz
@JesMan: czyli teraz mechanik/blacharz/lakiernik i niech podadzą Ci za ile by zrobili, plus szukanie bceny czesci, to co wyjdzie pomnożyłbym x2(Twoja fatyga i czas, naprawiane auto i rezerwa na to co wyjdzie jeszcze) i wiedziałbym w przybliżeniu ile. Jak wymuszają, że decyzja dziś/natychmiast to powiedz, że to na spokojnie trzeba.
Do najzwyklejszego warsztatu też możesz na bezgotówkową możesz oddać.
  • Odpowiedz
  • 0
pisałem ubezpieczyc

@Bumbala: Generalnie ja chciałbym, żeby dołożyli coś do tego + auto zastępcze i tyle.
Bo samemu to może to właśnie zrobiłbym, ale jakbym miał jeździć po blacharzach i lakiernikach to wyjdzie więcej.
  • Odpowiedz
@sign: zaproponuj im ostateczną wycenę 250 wyższą od ich wyceny i zobacz co napiszą. Przecież to i tak pewnie max połowa co wychodzi z kosztorysu. Dlatego ugoda.
  • Odpowiedz
@JesMan: jak ugoda to kasa na konto i elo. Jak chcesz auto i się nie bujać to bezgotówkowo.
Jak warsztat Ci powie (kwoty wymyślam) zderzak 1000, malowanie 1000, montaże naprawy co tam jeszcze 500, grill 500. To pisz im, że chcesz ugody na 6 to i na kilka dni auta też będziesz miał jeśli nic zlego nie wyjdzie. Ten zderzak jesli jest dostępny w oryginale (nie wiem czy ma zamienniki)
  • Odpowiedz
@JesMan: i nie dostaniesz, bo na kosztorysie jest kwota kosmos stąd ugoda. Z tym, że stawki są tam normalne, części nowe (orginały lub zamienniki) i vat.

Do starego łupa phanteona dostępny jest nowy zderzak za 20k to zawsze wychodzi kosmos w wycenie. Kolega syna zgodził się na ugodę i teraz szuka u----i, a zderzak droższy niż całe auto.
  • Odpowiedz
@JesMan: generalnie jak sam sie nie zainteresujesz to stracisz chyba ze naprawa bezgotówkowa, Napisz do nich na jakiej podstawie wyszlo 3.8k (powinni ci przyslac cała kosztorys ja dostałem co ile kosztuje) i w tej rozpisce byly czesci po takich cenach ze nie da sie ich kupic, druga sprawa ze nie bylo robocizny policzonej. Dostałem wycene na 3.5k, odwołałem sie ze ceny czesci podanych w kosztorysie nie da sie kupic to
  • Odpowiedz