Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Elo, wypie r dalam starą aluminiową instalacje z mieszkania i robię miedzianą, jakieś rady, co warto zrobić sobie na zapas?, chce sobie w sypialni zayebac jedno potrójne gniazdko z wejsciami usb oraz dwa podwójne gniazdka, a w pokoju gamingowym zayebau bym se poczwórne gniazdko żeby przedłużaczami sobie nie syfić podłogi a co by kabel menejdżment też fajnie wyglądał.

zdjecie sypialni.
tymoteusz-klinkiewicz - #nieruchomosci 

Elo, wypie r dalam starą aluminiową instalac...

źródło: 3212

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
@Blon moj teściu tak zrobił, że mu elektryk 20 lat temu doradził, że "eth musi być" i cała chata jest opleciona kablami eth. Do każdego gniazdka niemal jest doprowadzony kabel eth.
I tak jak 20 lat instalacja działa tak nigdy te połączenia się nie przydały. Teściu klnie, że tyle siana (wtedy) a dziś na #!$%@? to komu potrzebne. Co do tego podepniesz? Telewizor może na siłę, żeby sobie ze swojego serwera
  • Odpowiedz
@Blon no to właśnie na przykładzie mojego teścia 20 lat temu tak mu mówili, że będzie wszystko na tym kablu śmigało i na pewno się przyda ( ͡º ͜ʖ͡º) w międzyczasie się okazało, że ludzie kabli nie lubią i dzisiaj 90% sprzętów już nawet gniazda eth nie ma. Nawet w laptopach brak.

Ale ok, może i jest w tym trochę racji. Jak kto ma kase i
  • Odpowiedz
@wojtek_bez_portek: lapka mam w stacji dokujacej i net po kablu. Wszystko zależy od tego jaka masz sieć domowa.

Jeśli robię instalacje starszym ludziom to nie proponuję takich rozwiązań, ale młodszym klientom zawsze wspominam o rozwiązaniach, decyzja należy od nich samych. Ty widocznie nie potrzebujesz. Ja w mieszkaniu mam sporo urządzeń po kablu i sobie chwalę.

Sam sobie przeczysz myśleniem, bo wyżej mówisz że masz cała kuchnie na osobnych obwodach, co
  • Odpowiedz
@Blon osobne obwody zaproponował mi elektryk, który projektował cała instalacje. Mówił, że tak się teraz robi, to posłuchałem bo na elektryce się nie znam :D

Co do urządzeń: to powiedz z ciekawości co masz podłączone po kablu?
Ja z głowy mogę wymienić kamery (ale to i tak na zewnątrz), komputer (jak ktoś używa go w stałym miejscu to ok) i może telewizor albo sprzęt audio (ale to też do jakiś audiofilskich
  • Odpowiedz
@wojtek_bez_portek:
Po kablu: 2 laptopy, 2 routery między sobą bo nie łapie wifi w cały mieszkaniu (xd), dekoder, tv, ps3, rasbery, drukarkę (ma wifi, żeby nie było), nas,

Po wifi: urządzenia różowej, smartfony i tablety, odkurzacze, piekarniki i takie #!$%@?
I to też odseparowane na 2, 4 i 5ghz
  • Odpowiedz
@Blon o, ok, jeszcze drukarka. Moja stoi na wifi. Dekoder też. Może gdybym miał kable to bym te sprzęty też spiął kablem. Z drugiej strony bez kabla też działa zupełnie normalnie.

Wychodzi na to, że po prostu co kto lubi i jakie ma plany :)
  • Odpowiedz
@Atalluss: od drzwi / klatki /zabudowy do rozdzielni - gdzie masz do 3m z zakretami - spoko. Bo chyba nie mówisz o całym mieszkaniu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz