Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Tycie vs zdrowie psychiczne

Cześć! Cierpię na zaburzenia depresyjno-lękowe od kilku lat. W 2019 roku brałam pierwszy raz leki i przytyłam wtedy 15 kg. Odstawiłam leki i schudłam. Brałam leki, które mają potwierdzony taki wpływ = tyje się po nich dużo, niestety wtedy o tym nie wiedziałam. 2 lata później nie radzilam sobie i znowu dostałam leki. Przytyłam jakieś 7 kg. Spanikowałam widząc, że tak tyję i znowu odstawiłam sama leki. Schudłam. Od 5 miesięcy znów czuję się fatalnie, mam stany lękowe i ataki paniki. Znowu propozycja leków. Psychiatra mówi, że nie ma takich leków psychotropowych, gdzie da mi 100% szans, ze nie przytyje. Teraz mi zapropował Spamilan.

Pytanie brzmi: czy ktoś z was ma doświadczenie z tym tyciem na psychotropach? Wiadomo, nie liczyłam sobie wtedy jakos kalorii, ale nie wydaje mi się, żebym zmienila styl życia w czasie brania leków. Czy ktoś brał i nie przytył jedząc normalnie? Mam tez zaburzenia odzywiania i jak zobaczę 6 z przodu na wadze, to wiem, że sie zalamie i bede się czula bezwartosciowa. To juz chyba wolę znosic te ataki paniki i byc na zewnątrz ok niz zeby kazdy widział, że przytyłam.
#depresja #psychotropy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: na ogół nie tyłem od leków, jak tyłem to bo mi apetyt zwiększały mocno. brałem grubo ponad 10 różnych.

możesz próbować czegoś w stylu duloksetyny, tu masz bardzo małe szanse, że przytyjesz - to raczej obniża apetyt. bupropion tym bardziej, ale to bardziej na braki motywacji niż lęki.
  • Odpowiedz
@10129 tyj - niech widzą dobrobyt, a poważnie bierz leki jak musisz i zadbaj o zdrową dietę, też całe życie ważyłem ok 70 kg na lekach robiłem do 90 ale w----------m jak świnia na noc, bo wzmagały mi apetyt przed snem... teraz zszedłem z niektórych i jem dużo warzyw, nie jem słodyczy i waga zeszła... trzymaj się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pytanie do psychiatry, a nie anonków. Mnie ciekawi jaki jest mechanizm tycia na tych lekach, przedstawiasz jakby to był nieunikniony skutek uboczny, ale to ciągle jest termodynamika - albo leki sprawiają że więcej jesz, albo spada ci aktywność i zapotrzebowanie kaloryczne. Na logikę da się uniknąć przytycia. Ale nie słuchaj mnie tylko idź do kogoś mądrego.

Druga sprawa jest taka, że te leki cię nie wyleczą tylko wytłumią objawy
  • Odpowiedz