Wpis z mikrobloga

Dzień dobry,
pamiętacie mój wpis o gotowaniu pieroga?
Dawno nie robiłam wpisów kulinarnych to postanowiłam znowu podzielić się jakimś przepisem kuchni staropolskiej.

Mamy sezon na ogórki, które są teraz wszędzie, to postanowiłam pokazać wam jak zrobić ukochaną przez wszystkich mizerię w formie instrukcji z obrazkami.

Składniki:
- Jeden ogórek wielkości pięciokrotności siurka statystycznego wykopka, lub jednej czarnej knagi
- sól
- Jogurt naturalny, śmietana, bądź jakiś skyr naturalny
- cebula (opcjonalnie)

Przyrządy:
- Deska do krojenia
- Nóż
- Miseczka
- Pałeczki azjatyckie
- Koci pomocnik (opcjonalnie)

#gotujztyrande #tyrandegotuje #gotujzwykopem #kuchniapolska #kuchnia #foodporn
Tyrande - Dzień dobry,
pamiętacie mój wpis o gotowaniu pieroga?
Dawno nie robiłam wpi...

źródło: 449515545_1017811546361149_2266137951032736509_n

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 0
Połóż po obu stronach ogórka pałeczki do jedzenia i krój ogórka w linii prostej (pałeczki uniemożliwiają przecięcie ogórka na wylot).
Tyrande - Połóż po obu stronach ogórka pałeczki do jedzenia i krój ogórka w linii pro...

źródło: 2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Delikatnie obróć ogórka na drugą stronę i tym razem krój go po przekątnej. Znowu z pałeczkami, żeby nie przeciąć na wylot.
Tyrande - Delikatnie obróć ogórka na drugą stronę i tym razem krój go po przekątnej. ...

źródło: 3

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Przełóż ogórka do miseczki i obficie obsyp go solą (oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie zasyp go solą). Większość soli spłynie. Zostaw go tak, na 10-15 min, by ogór puścił wodę.
Tyrande - Przełóż ogórka do miseczki i obficie obsyp go solą (oczywiście wszystko w g...

źródło: 4

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Po odczekaniu, zielona delicja puści sporo wody oraz zrobi się bardziej elastyczna. Odlej wodę. Spróbuj ogóra – powinien być delikatnie słony, jeśli jest za mocno – trudno – opłucz go wodą.
Tyrande - Po odczekaniu, zielona delicja puści sporo wody oraz zrobi się bardziej ela...

źródło: 5

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Dodaj jogurt naturalny (śmietane, skyra, bądź coś innego białego wedle wyboru, ja dodałam jogurt naturalny) i opcjonalnie pokrojoną w kostkę cebulę (ja surowej nie lubie) i jesli płukałeś go z soli to posól jeszcze raz, tym razem tak, żeby nie przesolić.
Volia!
Tyrande - Dodaj jogurt naturalny (śmietane, skyra, bądź coś innego białego wedle wybo...

źródło: 6

Pobierz
  • Odpowiedz
@Tyrande: to nie jest mizeria. Brakuje pieprzu, cukru i kwasku cytrynowego. Poza tym nie ma sensu nie przekrawać ogórka na wylot - plasterki wygodnie się miesza i aplikuje.
  • Odpowiedz
@Tyrande: dalej nie widzę sensu, przeciez woda z ogorkow jest zdrowa, jak pokroisz w cienkie plasterki, dasz soli żeby puściła wode to z tych ogorkow robi się paćka( chyba że tobie o to chodzi ). Tak jak mówię jak dasz soli śmietany lub jogurtu na minute przed jedzeniem nic ci wody nie puści i ogorasy podczas jedzenia masz chrupkie( przynajmniej mi na tym zależy)
  • Odpowiedz