Wpis z mikrobloga

Dobra mirki #webdev

pytanie za 100 punktów. Jaki framework do #php ?

Wymagania:

Obługa #rest w jakiś koszerny sposób

Współpraca z #mongo albo nienarzucający bazy/tego jak dane trzyma się w bazie

Aktywna społeczność

Mam parę aplikacji do napisania, kocham #mongo ;) i chcę korzystać z czegoś na czasie
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lipathor: niedawno przysiadłem do laravela, jako pierwszego FW i bardzo polecam, jest całkiem przejrzysty i logiczny. chętnie znowu go wykorzystam. co do zasobożerności to nie znam liczb, ale mam nieduży hosting i w zupełności daje radę
  • Odpowiedz
@Lipathor: mi uFW nic nie mówi. Phalcon podobno szybszy jest od laravela, ale poza trochę okrojoną dokumentacją to nie znalazłem jego minusów. jak już go poznasz to robota w nim szybciutko idzie.
  • Odpowiedz
@Lipathor: do zupełnie małych projektów to zainteresuj się slim, silex. na upartego laravel też się nada, ale to już zależnie od indywidualnych potrzeb.
  • Odpowiedz
@Lipathor warto na pewno wiedzieć, że framework trzeba dobrze poznać i wykorzystywać jego narzędzia oraz fajnie stosować się do jego sposobu pracy. Często widuję hinduski kod, gdzie wszystko siedzi w kontrolerze i używa się globalnych np $POST i $GET. Owszem, można, ale nie po to framework ma kupę narzędzi i popisanego kodu, żeby robić po swojemu :) ZDECYDOWANIE zatem dokumentacja (symfony ma całkiem w pytkę docsy z przykładami) oraz
  • Odpowiedz