Wpis z mikrobloga

Mam więcej niż 10. lat doświadczenia jako programista .NET. Pracując na umowę o pracę w Warszawie, zarabiam na rękę 12 000 zł. Zastanawiam się czy to ja mało zarabiam, czy na wykopie ludzie zawyżają swoje zarobki, bo tu każdy to programista 15k....... Tak wiem, że teraz jest kryzys i liczą się jeszcze umiejętności, ale ciekaw jestem opinii.

#programista15k #pracait #programowanie

Czy 12 000 zł na UMOWIE O PRACĘ w Warszawie dla kogoś z 10+ latami expa w .NET jest ok?

• za niskie 62.9% (295)
  • odpowiednie 21.3% (100)
  • jest wysokie (biorąc pod uwagę UoP) 15.8% (74)

Oddanych głosów: 469

• 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak ty to liczyłeś?

@nigihayami32: 12k netto = 17k brutto = 20,5k koszty pracodawcy
czyli mniej więcej 21k netto b2b licząc dokładnie - z tym że zapewne miałby bezpłatny urlop i brak L4 na b2b
ja bym powiedział że to bardziej 24-25k netto b2b bo trzeba wliczyć urlop + chorobowe
  • Odpowiedz
12k netto = 17k brutto = 20,5k koszty pracodawcy

czyli mniej więcej 21k netto b2b licząc dokładnie - z tym że zapewne miałby bezpłatny urlop i brak L4 na b2b

ja bym powiedział że to bardziej 24-25k netto b2b bo trzeba wliczyć urlop + chorobowe

@nad__czlowiek: to wszystko zależy od tego czy ma AKUP czy nie ma. Ale fakt stawka bardziej na 24-25k czyste B2B.
  • Odpowiedz
@aleksc: Chłopie 10 lat doświadczenia w .NET i masz 12k brutto uop XDDD Juniorzy mogą liczyć na takie stawki obecnie, robisz z siebie frajera, a twój szef doskonale o tym wie i czerpie z tego korzyści, mniej komputera więcej social skills
  • Odpowiedz
masz 12k brutto uop XDDD Juniorzy mogą liczyć na takie stawki obecnie, robisz z siebie frajera

@kuba181797: musisz najpierw nauczyć się czytać a potem dowiedzieć się, że na rękę to jest netto a nie brutto.
  • Odpowiedz
mam AKUP, ale co to zmienia?

@aleksc: że mniej płacisz pitu ale przez to masz więcej na rękę i mniejsze brutto. Teraz Twoje wynagordzenie to w okolicy ~19k brutto. Dla pracodawcy to jakby Ci płacił 23k na FV + dni wolne. To na teraz powiedzmy normalna stawka mógłbyś poszukać za 22k brutto lub 27k na b2b ale to mogło by być ciężko.
  • Odpowiedz
musisz najpierw nauczyć się czytać a potem dowiedzieć się, że na rękę to jest netto a nie brutto.

@acpiorundc: Nic to nie zmienia, 10 lat stażu to się trzaska 50k/msc z palcem w dupie i to jak jesteś mało ambitny
  • Odpowiedz
@aleksc: zależy jakie to doświadczenie, ja znam ludzi którzy mają 3-4 lata expa a kiedy ja zaczynałem to przeciętny stażysta był od nich bardziej kumaty, ale wracając do pytania 12k na rękę to trochę mało.
  • Odpowiedz