LINK: Mikołajki droższe niż Teneryfa. Czy wakacje w kraju się opłacają? Co roku coraz gorzej. Jak to się dzieje że w Polsce wakacje są tak drogie, że bardziej się opłaca do ciepłych krajów lecieć? Nie dość ze nocleg taniej, jedzenie tansze, to pogoda lepsza i nastroj ludzi tez. Dlaczego w Polsce jest tak drogo?
Jak policzyli twórcy raportu dla Rankomat.pl, rodzina 2+2, która wybiera się na tygodniowe wakacje w hotelu na Teneryfie, zapłaci 2 860 zł. Jeżeli zdecydowałaby się na pobyt w hotelu w Mikołajkach, zapłaciłaby już 5 142 zł. Dla dwóch osób to koszt kolejno 1 415 zł i 3 618 zł.
Jak się jednak okazuje, to co zaoszczędzimy na transporcie, będziemy musieli wydać w restauracji. W najtańszej restauracji w Solinie (Podkarpackie) posiłek dla jednej osoby kosztuje 59 zł. Znacznie drożej jest w Zakopanem (woj. małopolskie) - tam koszt dwudaniowego obiadu to 93 zł.
Przeciez tyle to sie placi w Londynie, czy Nowym Jorku za jedzenie, a ludzie tam narzekaja ze drogo!!!!!
@gharman: ponieważ ogół Polaków chyba boi się latać i nie rozumie że wycieczką autem z Olsztyna do Chorwacji, to strata czasu i pieniędzy - taniej i szybciej byłoby lecieć
To samo tyczy się turystyki wewnętrznej. Ktoś kto ma 300 km nad polskie morze, woli zmarnować cały dzień na dojaz w korkach do jakiegoś Mielna, niż wsiąść do samolotu i lecieć gdziekolwiek indziej i ewentualnie
@user_no_4: Byłam nad morzem to poznałam kilka osób, które aż ze śluńska przyjechały nad zimny Bałtyk i to nie pierwszy raz! No sorry, to już lepiej, cieplej i w sumie może i taniej jechać do Chorwacji czy Włoch. Z takiego Lublina ile osób jeździ do Chorwacji. Sama pisałam, że lepiej za granicę bo taniej niż Bałtyk, to jakiś nawiedzony obrońca polskiego ścieku, mnie przekonywał, a potem wyzywał. Wiadomo Bałtyk de
@gharman: To taki snobistyczny patriotyzm. Mowa oczywiście o najbogatszych ośrodkach. Hel czy Mazury są bardziej prestiżowe niż jakaś wioska w Chorwacji. Mielno czy Władysławowo to inna historia, jest tam drogo ale nie aż tak drogo, jest za to tłok. Do takich miejsc ludzie jeżdżą z przyzwyczajenia. Dla większości ludzi też prościej jest zarezerwować hotel i zapakować rodzinę do auta niż poświęcać więcej czasu i sił na organizację dojazdu na lotnisko,
Co roku coraz gorzej. Jak to się dzieje że w Polsce wakacje są tak drogie, że bardziej się opłaca do ciepłych krajów lecieć? Nie dość ze nocleg taniej, jedzenie tansze, to pogoda lepsza i nastroj ludzi tez.
Dlaczego w Polsce jest tak drogo?
Przeciez tyle to sie placi w Londynie, czy Nowym Jorku za jedzenie, a ludzie tam narzekaja ze drogo!!!!!
#inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki #kryzys #polska #paragonygrozy
@gharman: ponieważ ogół Polaków chyba boi się latać i nie rozumie że wycieczką autem z Olsztyna do Chorwacji, to strata czasu i pieniędzy - taniej i szybciej byłoby lecieć
To samo tyczy się turystyki wewnętrznej. Ktoś kto ma 300 km nad polskie morze, woli zmarnować cały dzień na dojaz w korkach do jakiegoś Mielna, niż wsiąść do samolotu i lecieć gdziekolwiek indziej i ewentualnie
Jedzenie ryb z tego morza, dodatkowo może skutkować śmiercią, co dodatkowo dodaje "wartości".