Wpis z mikrobloga

@Zamroczony: że też k---a jego mać nie wymyślił sposobu jak zamienić ciepło w energię i rozdać tego po każdym domu, byśmy mieli więcej energii z tego niż z tych wiatraczków ale nie, my potrafimy produkować prąd elektryczny tylko za pomoca pary wodnej xD Nasza technologia na której oparliśmy dzisiejsza technikę jest tak przestarzała że ja p------ę.
  • Odpowiedz
@Zamroczony @Uuroboros adaptacja poddasza pod pokój to jest rak xD Ja rozumiem kiedyś, jak budowano proste małe domy co miały 60-70m2. Sam się wychowałem w domu z lat 30 ubiegłego wieku i piętro znajdowało się bezpośrednio pod dachem, z małą izolacją wełny mineralnej. W lato parówa, w zimę pizga ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Gdy budowałem własny dom, to już zrobiłem pierwsze piętro pełnoprawne bez skosów, a
  • Odpowiedz
@markhausen chciałem tak zrobić, ale na mojej drodze stanęła gmina z warunkami zabudowy. W okolicy stał jeden dom, uznali więc że przeważającą zabudowa to mały domek zajmujacy 10% działki. Dostałem więc takie warunki zabudowy, które kropka w kropkę opisywały dom sąsiada. Rok przepychanek, udało się dojść do 12%.
Na płaski dach nie było opcji. Nie ważne, że 200m dalej gmina zalegalizowała 3 kondygnacyjny dom wielolokalowy, gdzie w całej wiosce takiego nie
  • Odpowiedz
@stjimmy przepisy są jasne. “Minimum 3 krotna szerokość frontu działki” - minimum a nie maksimum. Niektóre gminy biorą minimalny obszar analizy, gdyż mają w dupie mieszkancow.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Para wodna to tylko czynnik termodynamiczny, równie dobrze mógłbyś zastosować coś innego. Po prostu jej właściwości wraz z pojemnością cieplną są tak dobre że nie ma sensu zmiany czynnika na żaden inny. Poza tym trzeba spojrzeć na to w inny sposób. W jaki sposób chcesz inaczej obracać wałem generatora? Nawet sobie nie wyobrażasz jaka inżyniera stoi za tą "przestarzała technologią" o której mówisz. O ile główny uproszczony schemat się
  • Odpowiedz
w lato dom nie potrzebuje klimatyzacji ani nawet wentylatora i zachowuje przyjemną temperaturę pokoi

@markhausen: czyli rozumiem że nie wietrzysz? Jeśli tak to otwierając okna gdy na dworze jest cieplej, a ostatnie noce były rzędu 23-24 stopni z 90% wilgotności to to powietrze wpadając do domu robi momentalnie zaduch.

Poza tym chłód dla każdego znaczy cis innego, jak nic nie robię to mi nie przeszkadza 25-26 stopni.
Ale jak wilgotność
  • Odpowiedz
adaptacja poddasza pod pokój to jest rak xD Ja rozumiem kiedyś, jak budowano proste małe domy co miały 60-70m2. Sam się wychowałem w domu z lat 30 ubiegłego wieku i piętro znajdowało się bezpośrednio pod dachem, z małą izolacją wełny mineralnej. W lato parówa, w zimę pizga ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@markhausen: ja właśnie wybudowałem dom z poddaszem, ale skosów nie robiłem z patyków (tak w
  • Odpowiedz
@Mard: mogłeś próbować wystąpić o zmianę; ja rozszerzam czasami obszar analizowany. Kwestia też tego czy cokolwiek w danej miejscowości było z płaskim dachem
  • Odpowiedz