Wpis z mikrobloga

2 tygodnie przygotowań do Maratonu za mną:

Tydzień Pierwszy
1. Długi dystans - 28 km
2. Szybkie zabawy na stadionie
3. Długi dystans - 24 km
4. Bieg na bieżni elektronicznej - szybkość 10 minut

Tydzień Drugi
1. Szybkie zabawy na stadionie
2. Szybkie zabawy na stadionie
3. Długi dystans - 21.15 km
4. Bieg na bieżni elektronicznej - szybkość 12 minut

Łącznie ~ 105 km + 22 minuty bieżni elektronicznej

Do tego dochodzi 3X w tygodniu siłownia + jakieś jazdy na rowerze.

Plan na tydzień trzeci:
Bieg długi ~ 30 km
Zabawy na stadionie
Bieg długi ~ 24 km
#bieganie #biegajzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Letoj: Siłownia to są krótkie treningi od 45 do 60 minut. Aby utrzymam się mięśniowo.

Z zapisków jakie prowadzę łącznie wszystkiego ~ 8.5 dnia ciągłego treningu (czyli jakieś 204h) z czego

na rowerze (rekreacyjna jazda) 52h co dało 880 km

Bieganie na dworze + bieżnia elektroniczna = 84h co dało 988 km
  • Odpowiedz
  • 0
@Jelen_Szlachetny: Biegam wiele lat - od 2021 mocno zacząłem biegać (w tamtym roku 10 km miałem rekord 44:23 więc już ładny czas, który poprawiłem w tym roku)

Maraton weryfikuje człowieka. Startowałem rok temu w Warszawie - ruszyłem z grupą 3:40:00. Ładnie szło do 15 km z nimi - trochę zaczęli przyspieszać bo tempo było na 3:37 - 3:38. I niestety odpuściłem rajd. Półmaraton 1:51:19 - a w głowie ! przecież
  • Odpowiedz
@RTX4090: spoko tempo. Ja niedawno treningowo zrobiłem 45 km, w zawodach nie startuję, to dystans maratonu wyszedł mi 3:46. Ale to było na spokojnie. Więc jeśli się zapiszę do Warszawy to też bym się uczepił gdzieś tempa na 3:30-3:40h.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jelen_Szlachetny: Jeżeli jesteś w treningu na długie dystanse - to celowego treningu nie ma co robić.

Ja wychodzę właśnie z treningu na rekord 10 km (po drodze były jakieś półmaratony) - więc trzeba zmienić podejście treningowego na maraton.
  • Odpowiedz
  • 1
@k__d: Jeżeli będzie grupa 3:35:00 to z nimi biegnę. Jeżeli nie to 3:40:00 - jak rok temu (tyle że utrzymałem się z grupą 15 km wtedy)
  • Odpowiedz
@RTX4090: Trzymam kciuki. Ja rok temu miałem debiut w Katowicach i zdaje się u mnie było na odwrót - biegłem z grupą 3:40, ale noga podawała i zaryzykowałem, udało się skończyć z 3:36
  • Odpowiedz