Wpis z mikrobloga

Mireczki jak myślicie co powinno być sportem narodowym w Polsce?

Wiadomo, że piłka nożna odpada totalnie. To nie jest nasz sport i nigdy nie będzie. Polacy ekscytują się nim tylko ze względu na zachodni marketing i swoje kompleksy wobec krajów zachodnich. Powoli wychodzimy z tych kompleksów i powoli trzeba zacząć myśleć o odbudowie naszej kultury. Również sportowej. Amerykanie mają baseball, chińczycy ping-ponga, hindusi krykiet, w Kenii biegaczy, a w Buthanie łucznictwo. Nikt tam nie interesuje się jakimś obcym tworem typu FIFA czy UEFA bo po prostu te kraje są w piłkę kopaną kiepskie.
W Polsce również narodowo nie jesteśmy zdolni do zbudowania silnej drużyny piłkarskiej ale przez to, że nasi sąsiedzi się tym jarają u nas to też jest sport narodowy. Sytuacja jest tak absurdalna, jakbyśmy np. zrobili taki eksperyment myślowy i wpadli kiedyś we wpływy Chińskie, zaczęli się jarać chinami ich kulturą i zazdrościć im dobrobytu i rok rocznie dostawalibyśmy wpierdol w MŚ w Ping Ponga ale rok rocznie miliony kibiców chodziłoby na turnieje i miało nadzieje, że może kiedyś będziemy mistrzami świata...

Moim zdaniem należy z tym skończyć. Piłka niech sobie będzie, niech kto chce niech sobie w nią gra ale należy przestać pompować pieniądze w dziedziny do których po prostu się nie nadajemy a zacząć je pompować tam gdzie mamy jakieś wyniki. Nie wiem co to mogłoby być.
Oczywiście od razu nasuwa mi się na myśl siatkówka i skoki narciarskie.
Ze skokami jest ten problem że są dyscypliną zimową a w naszym kraju regionem "skocznym" jest Zakopane i okolice. Fizycznie zatem nie da się po prostu zrobić programu typu "Skocznia narciarska w każdym mieście" - w sumie jakby się tak głębiej zastanaowić nad tym ograniczeniem to naprawdę wymiatamy w ten sport bo pomimo tak małej ilości klubów jakies sukcesy mamy i realnie konkurujemy z krajami gdzie rzeczywiście jest skocznia narciarska w każdym "województwie" jak Austria czy Szwajcaria.

Siatkówka moim zdaniem bywa trochę nudna i o ile mamy tam sukcesy to tłumów to nie porwie. Ale to tylko moje zdanie, może jestem w mniejszości

Piłka ręczna - mocny kandydat. Ciekawy sport drużynowy i nawet jesteśmy w to nieźli. Gdyby puścić w nią tyle kasy co piłkę kopaną to może za ileś lat mięlibyśmy najlepszą ligę na świecie i kasowali inne kraje na wszelkich MŚ i Olimpiadach w przedbiegach.

Koszykówka byłaby do zaatakowania ale... tylko na poziomie europejskim. NBA nie dogonimy nigdy, chyba że zaczniemy masowo sprowadzać murzynów. NIestety w koszu kluczowy jest wzrost i masa a te parametry statycztycznie lepsze mają murzyni. Sorry.

#polska #sport #pilkanozna #mecz #kanalsportowy

Co powinno być sportem narodowym w Polsce?

• Siatkówka 31.0% (31)
  • Skoki Narciarskie 15.0% (15)
  • Piłka ręczna 4.0% (4)
  • Koszykówka 5.0% (5)
  • Rugby 29.0% (29)
  • Hockey 16.0% (16)

Oddanych głosów: 100

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enten: ja p------ę, chłopie na to się nie głosuję, to po prostu sport który cieszy się największym zainteresowaniem, ile można słuchać tego jęczenia o siatkę tenis czy lekkoatletyke.
  • Odpowiedz