Wpis z mikrobloga

Panowie specjaliści od #agd #elektronikauzytkowa i dla zasięgu #elektronika (wybaczcie) - pytanie z kategorii "do grupowej wróżki": co może brzęczeć w pralce? Cyklicznie ponawiający się dźwięk w czasie prania, brzmiący mniej więcej, jak mały silniczek typu jak w wentylatorach do elektroniki, w którym kończą się łożyska. Dźwięk pojawia się niezależnie od tego, czy bęben się akurat kręci czy nie, więc nie ma to nic wspólnego z jego łożyskami, czy czymś tkwiącym między bębnem a zbiornikiem. Nie jest związany z wyrzutem wody, więc również nie pompa odpływowa.

Jest to na 100% pochodzenia mechanicznego (czuć też wibracje, gdy się przyłoży dłoń do pralki), sądząc po charakterze dźwięku, obstawiałbym że to na pewno jakiś silniczek i jego łożyska, raczej mały. Ale skoro nie główny napęd, nie pompa odpływowa, to jakie jeszcze silniczki mogą być w pralce?
Pralka to mniej więcej dziesięcioletni już AEG, bocznego ładowania.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
a jak pokręcisz bębnem ręka to co się dzieje?

@ruffio: nic. Bęben się gładko kręci, bez żadnych towarzyszących odgłosów. Zresztą, jak pisałem, dźwięk się pojawia zarówno przy bębnie kręcącym się, jak i stojącym. Jeśli akurat brzęczy gdy bęben zatrzymuje się albo rusza z miejsca, nijak to nie wpływa na jego charakter.

: jeśli nie silniczek to może
  • Odpowiedz
  • 0
pompa wody?

@Pan_Slon: a może być w pralce jakaś inna, niż ta odpływowa? Bo odpływowa nie, dźwięk się pojawia w trakcie normalnego cyklu prania, nie przy wyrzucie wody. ta pralka choć 10 lat temu była z tych nowocześniejszych, nie ma w sobie żadnych ficzerów, typu pranie bąbelkowe, nie wiem, czy w niej może być jakaś dodatkowa pompa.

Zastanawiałem się też, czy elektronika pralki nie ma jakiegoś wiatraczka chłodzącego, bo ten
  • Odpowiedz
AEG

@Jarek_P: pralka powinna mieć możliwość wejścia w tryb serwisowy i możliwość wywołania pojedynczo etapów, po prostu przejdź każdy po kolei i powinieneś dojść kiedy pojawia się ten dźwięk, ale faktycznie można obstawiać pompę.
  • Odpowiedz