Wpis z mikrobloga

Jeśli u Was gorąco i szukacie pomysłu na schłodzenie się to polecam ten napój, jest dużo lepszy od lemoniady, testowałem latem w Omanie

- 500 g cytryn lub/i limonek
- ok. 10 g listków mięty
- 100 g cukru
- 500 ml zimnej wody
(wersja bardzo intensywna, opcjonalnie ilość wody można zwiększyć)
- 100 g kostek lodu (lub dodatkowe 100 ml zimnej wody)

Tu można obejrzeć na filmie jak zrobić, ale ogólnie wszystko trzeba wrzucić do blendera i zmiksować najlepiej wycinając niektóre fragmenty limonki i cytryny aby było jeszcze smaczniejsze. Cukier można zastąpić jakimś erytrolem albo innym słodzikiem.

#lato #kuchniamg78
MG78 - Jeśli u Was gorąco i szukacie pomysłu na schłodzenie się to polecam ten napój,...

źródło: lemon-mint-3

Pobierz
MG78 - Jeśli u Was gorąco i szukacie pomysłu na schłodzenie się to polecam ten napój,...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 9
@krytyk1205: Na mniej więcej 800 ml, w zależności jak dużo dasz kostek lodu, ilość płynu podbijają też cytryny. Można użyć dwa razy więcej wody ale najlepiej zacząć od mniejszej ilości bo zawsze można rozcieńczyć.

W krajach arabskich się dość mocno słodzi, nawet napoje gazowane międzynarodowych korpo mają więcej cukru niż u nas
  • Odpowiedz
@LowcaAndroidow2049: wychodzi około 12.5g na 100ml. Czyli tyle samo ile sporo napojów gazowanych miała przed podatkiem cukrowym.
Mountain Dew dalej ma 13g na 100ml.
2L butla jakichś Tymbarków czy innych pepsi miała często 200g-250g cukru, no ale trzeba było to pić, bo słodzik niesmaczny a wode pije pies ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@krowi_placek: soki owocowe i napoje gazowane mają podobne ilości cukru, a jak pisałem wyżej można zrobić mniej skoncentrowane tylko wtedy będzie po prostu trochę inne niż takie które spotykałem w Omanie
  • Odpowiedz